Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Županija i dalje niže turističke rekorde koje nije imao nitko na našem Jadranu

Polovicu rezultata ostvarili izvan glavne turističke sezone

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Najviše turista lani je u županiju doputovalo iz Ujedinjenog Kraljevstva, a na drugom su mjestu gosti iz SAD-a

Dubrovačko-neretvanska županija je u prošloj godini zabilježila sjajne turističke rezultate. Na području naše najjužnije županije zabilježena su 2,285.774 dolaska s ostvarenih 8,974.200 noćenja, što je u usporedbi s 2018. godinom porast u dolascima za 11 posto te u noćenjima za 3,5 posto.

Na zatvorenoj sjednici Vlade Župan Dobroslavić ponovno imenovan za člana hrvatske delegacije Europskog odbora regija

– Karakteristično za Dubrovačko-neretvansku županiju je to što je polovica ovih rezultata ostvarena izvan glavne turističke sezone, pri čemu mislim na srpanj i kolovoz, što nitko drugi na našoj obali ne uspijeva – ističe Vladimir Bakić, direktor Turističke zajednice DNŽ-a.

Jedan od razloga njihove popunjenosti u predsezoni i posezoni je, kaže, što su prisutni na udaljenim tržištima, odakle gosti najvećim dijelom dolaze izvan naše glavne turističke sezone. Naime, najviše turista je prošle godine u Dubrovačko-neretvansku županiju doputovalo iz Ujedinjenog Kraljevstva, a na drugom mjestu su Sjedinjene Američke Države, odakle broj gostiju godinama kontinuirano raste po vrlo visokim stopama.

– Rezultat je to višegodišnje promidžbe Hrvatske i županijske turističke zajednice, ali i brojnih poslovnih subjekata koji se uključuju na dalekim tržištima – govori Bakić.

DUBROVNIK Celebrity Cruises podržao projekt Poštujmo Grad

I najviše noćenja ostvarili su gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva, na drugom je mjestu Njemačka, a treći je SAD.

Što se tiče tipa smještajnih objekata, porast poslovanja u prošloj godini su zabilježili dubrovačko-neretvanski hoteli. U 2019. je ostvareno 1,157.126 dolazaka i 3,709.403 noćenja u hotelskim objektima, što predstavlja povećanje od čak 15 posto za dolaske, odnosno 4 posto za noćenja. Podaci pokazuju da je u domaćinstvima tijekom 2019. godine ostvareno 818.198 dolazaka s ostvarenih 3,728.546 noćenja, što je također porast u dolascima, ali za 8 posto i noćenjima za 5 posto.

– Imamo situaciju u kojoj kapaciteti hotelskog smještaja ne rastu, za razliku od privatnog smještaja. Raspolažemo s ukupno 22.000 postelja u hotelima različitih kategorija. Kod privatnih iznajmljivača imamo 50.000 registriranih postelja, a broj noćenja je podjednak – kaže Bakić.

Dodaje da je sve veći broj novih vila za odmor s bazenima u zaleđu pa je i ponuda privatnog sektora iz godine u godinu sve kvalitetnija.

Iznosi i podatak da je polovica smještajnih kapaciteta Dubrovačko-neretvanske županije u Gradu Dubrovniku u kojemu je ostvarena polovica rezultata, ali da su i svi drugi diljem županije dobro poslovali.

Projekt vrijedan 16 milijuna kuna, radovi kreću odmah Potpisan ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji luke Trpanj

– Karakteristika Dubrovnika je dulje trajanje sezone, ali i veća prisutnost turista koji kraće borave. Imamo citybreak, razne ture, a značajan je udio i kongresnog turizma, što donosi drugi tip turista, a to generalno nije loše jer se radi o dobrim potrošačima, postižu se iznadprosječne cijene i visoka potrošnja – pojašnjava Bakić.

Analizirajući lanjske rezultate, evidentno je da su nešto slabiji na poluotoku Pelješcu, a razlog je što je upravo tu najveći broj kampova. Loše i kišno vrijeme prošlog proljeća omeli su kampere koji su izostali, pa Pelješac tu dijeli sudbinu ostalih kamping destinacija. Ništa zabrinjavajuće, kaže Bakić.

Što se tiče godine koja je upravo započela, Bakić predviđa da će biti još jedna u nizu rekordnih.

– Za 2020. godinu očekujem nastavak dobrih rezultata i stabilnosti cijena. Na svim važnijim tržištima pozicije su nam jako dobre i bez obzira na sve oštriju konkurenciju, očekujem da ćemo i ove godine potvrditi dobar rezultat i financijske učinke – zaključuje Bakić.