Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
DUBROVNIK

Celebrity Cruises podržao projekt Poštujmo Grad

Foto: Grad Dubrovnik
Kompanija razvija projekt „Positive Impact Tours“, koji upravo ima cilj educirati goste o održivosti, lokalnoj kulturi i običajima, čime omogućava gostima da pruže potporu društvu koje posjećuju

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima primio je u Maloj vijećnici predstavnike Celebrity Cruises, vodećeg svjetskog društva za kružna putovanja, najvećim dijelom potpredsjednike zadužene za odnose s javnom upravom te za marketinške strategije i predstavnike udruženja Cruise Lines International Association (CLIA).

Čelnici Imotskog i županijske JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode “More i krš” Ojačat će suradnju na zaštiti i očuvanju spomenika prirode Modrog i Crvenog jezera

- Partnerski odnos s CLIA-om i usklađivanje termina dolazaka brodova na kružnim putovanjima rezultirali su značajnim pomacima u smanjenju pritiska na povijesnu jezgru u ljetnim sezonama 2018. i 2019. godine, u odnosu na 2017. i ranije – istaknuo je gradonačelnik Franković tijekom uvodnog predstavljanja gradskog strateškog projekta Poštujmo Grad. Naglasio je i to kako je kruzing turizam Dubrovniku važan segment gospodarstva te da nije problem u broju ljudi nego u protočnosti, a bolju protočnost moguće je postići organiziranim rasporedom ticanja.

Delegaciji su predstavljene i mjere prometne koordinacije, nova pravila za odvijanje gospodarskih djelatnosti na javnim površinama, smart city projekti i programi planirani za 2020. i naredne godine. Kao ključne faktore gradonačelnik Franković izdvojio je preuzimanje shuttle prijevoza kruzerskih gostiju i postepeno potpuno ukidanje prometa oko kontaktne zone stare gradske jezgre, osim za lokalno stanovništvo.

- Neke od mjera koje uvodimo su nepopularne i Grad je izgubio izvjestan dio proračunskog novca, ali takvi potezi su neophodni ako hoćemo dosegnuti održivi turizam kojem težimo. Naša je zadaća staviti potrebe građana na prvo mjesto. Sve što smo poduzeli i što ćemo poduzeti uvelike će doprinijeti stvaranja jedinstvenog doživljaja destinacije i podići kvalitetu ukupne usluge za sve posjetitelje.“ – smatra gradonačelnik Franković.

Cjelogodišnja linija Osijek-Dubrovnik 'Zelenu' i 'plavu' Hrvatsku povezati svakodnevnom zračnom linijom

Na istom tragu je i vizija tvrtke Celebrity Cruises koja upravo razvija marketinšku kampanju, a u fokus stavlja održivi turizam svojih destinacija.

- Sve poželjne kruzing destinacije na Mediteranu i šire susreću se trenutačno s istim izazovima i potpuno podržavamo težnju za očuvanjem lokalne kulture  baštine. Celebrity Cruises razvija projekt „Positive Impact Tours“, koji upravo ima cilj educirati goste o održivosti, lokalnoj kulturi i običajima, čime omogućava gostima da pruže potporu društvu koje posjećuju. Nasuprot površnosti, projekt će ponuditi izlete u predjele udaljene od gradskih gužvi što će gostima pružiti autentično iskustvo destinacije, a istovremeno rasteretiti preopterećene gradske centre. – naglasila je predstavnica marketinških strategija Dominique P. Taleno.

Izrazili su spremnost u svoju kampanju uključiti i gradski projekt Poštujmo Grad, pohvalivši iskorak u upravljanju destinacijom koji je gradska uprava postigla u relativno kratkom razdoblju od dvije i pol godine. Istaknuto je i kako su zajednički napori u cilju postizanja bolje organiziranosti na terenu pomogli i imidžu brodarskih društava zbog njihove spremnosti na suradnju.

Gradonačelnik Mato Franković zahvalio se delegaciji i udruženju CLIA na više puta iskazanoj spremnosti na suradnju kako bi se u duhu partnerstva riješili postojeći problemi. Otvorenim razgovorima i radom u zajedničkom interesu lokalne zajednice i kruzing društava moguće je postepeno uskladiti potrebe destinacije s potrebama kruzing tržišta, smatra gradonačelnik.

Zaklada Caboga Stiftung s dva milijuna eura financira obnovu i uređenje zgrada OŠ Marina Getaldića Ispunit će preduvjete da se u školu uvede jedna smjena