Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Župan sudjelovao u radu Povjerenstva Europskog odbora regija u Bruxellesu

Izazovi na zapadnom Balkanu teži su nego u drugim državama

1/2
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Župan Dobroslavić govorio je o primjerima i izazovima pred lokalnom demokracijom te pojmu tzv. zarobljenosti lokalne vlasti, ali i prijedlozima za konkretne aktivnosti institucijama EU u integracijskim procesima

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u radu Povjerenstva za građanstvo, upravljanje, institucijske i vanjske poslove (CIVEX) Europskog odbora regija u Bruxellesu.

Sustav protupožarnog nadzora Zaštita od požara Postavlja se sustav protupožarnog nadzora u dolini rijeke Neretve

Jedna od tema sastanka je iznošenje mišljenja na temu: ”Izazovi pred lokalnom demokracijom na zapadnom Balkanu”, čiju je izradu od Odbora regija zatražilo hrvatsko predsjedništvo Vijeća EU, a za koje je izvjestiteljem imenovan upravo župan Nikola Dobroslavić.

Istaknuo je da se lokalna demokracija na zapadnom Balkanu susreće s brojnim izazovima koji su slični izazovima u drugim državama, također i članicama Europske unije, s tim što su oni na zapadnom Balkanu puno teži, ozbiljniji  i složeniji nego u drugim državama.

Župan Dobroslavić govorio je o primjerima i izazovima pred lokalnom demokracijom pod pojmom tzv. “zarobljenosti lokalne vlasti“ te prijedlozima za konkretne aktivnosti institucijama Europske unije kroz integracijske procese.

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Centar za gospodarenje otpadom DNŽ-a Za Lučino razdolje potrošit će se 494 mil. kuna, od čega više od 70% iz EU

Uz članove CIVEX-a, stručnjake i istraživačke novinare, sastanku su prisustvovali veleposlanici i diplomati iz zemalja zapadnog Balkana.

Nakon rasprave u ovom Povjerenstvu, mišljenje će biti predstavljeno na plenarnoj sjednici Europskog odbora regija koncem ožujka te potom na sastanku na vrhu EU – zapadni Balkan u svibnju ove godine u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog predsjedništva Vijećem Europske unije.