Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Zaštita od požara

Postavlja se sustav protupožarnog nadzora u dolini rijeke Neretve

Sustav protupožarnog nadzora
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Kamere će se postaviti na dvije lokacije – brdu Babina gomila iznad naselja Desne i u znatnom dijelu krajobraza Predolac-Šibenica. Videonadzor će se umrežiti u protupožarni sustav, a područje će nadzirati JVP Metković

Projektom “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve” uspostavit će se sustav protupožarnog videonadzora na području doline Neretve. Kamere će se postaviti na dvije lokacije – brdu Babina gomila iznad naselja Desne i u znatnom dijelu krajobraza Predolac-Šibenice. Videonadzor će se umrežiti u protupožarni sustav, a područje će nadzirati JVP Metković.

Povijesna sjednica u Bruxellesu Župan Dobroslavić na čelu hrvatskog izaslanstva na konstituirajućoj sjednici Europskog odbora regija

Morao gasiti i kanader

Koliko je važna protupožarna zaštita doline Neretve, svjedoči i to što je upravo tijekom obilaska lokacija na kojima će se postaviti protupožarni sustav za prevenciju 13. veljače 2020. buknuo požar tršćaka u predjelu Duvrata pokraj Metkovića, nepristupačnom za gašenje s kopna. Riječ je o području koje se nalazi unutar europske ekološke mreže Natura 2000, važnom području očuvanja za staništa i ptice.

Dva dana kasnije, 15. veljače, požar je opustošio i zaštićeni predio Pod Gredom pokraj naselja Vid. Gasili su ga vatrogasci iz JVP-a Metković, koji su uspjeli obraniti objekte, ali požar se proširio na veći dio zaštićenog područja pod trskom, teško dostupnom s kopna pa je pozvan kanader.

Zahvaljujući fondovima EU prvi na svijetu razvijaju futurističku tehnologiju Roboti će čistiti morsko dno pokraj Lokruma i u Malostonskom zaljevu

Sustav videonadzora ima cilj prevenirati i ublažiti štete od prirodnih rizika i katastrofa od požara tršćaka i šumskih požara te poboljšavanja, promicanja i jačanja institucionalnih kapaciteta. Poboljšat će se spremnost na reagiranje i intervenciju te smanjiti štete prouzročene požarima, koji predstavljaju najveću prijetnju na području ekološke mreže Natura 2000 Delta Neretve i zaštićenim područjima doline Neretve.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji ističu da je riječ o samo jednom segmentu nastojanja da se spriječe kontinuirani požari tršćaka, koji pred sobom gutaju prirodne vrijednosti doline Neretve te ostavljaju spaljene krajobraze.

Skupština Dolačkim vatrogascima stiže vozilo iz Tirola

Projekt vrijedan 14 milijuna

Osim uspostave protupožarnog videonadzora projektom “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve”, uredit će se posjetiteljski centar i planinarski dom u Baćini, izložbeni prostor – postav muzeološke koncepcije za „prvu prostoriju“ Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću, promatračnice za bioraznolikost te tematske staze na Baćinskim jezerima – postavljanje informativnih ploča, pješačke staze kroz krajobraz Predolac-Šibenice, edu-eko vrt u sklopu OŠ “Fra Ante Gnječa” u Staševici, edu-eko dječje igralište u Otrić-Seocima te edu-eko kompleks i gradnja prvih vjetroorgulja na svijetu na brdu Trovro. Projekt je vrijedan 14,048.072,02 kune, EU financira 75 posto operativnim programom Konkurentnost i kohezija, dok preostali dio financiraju projektni partneri vlastitim udjelima.

Nositelj projekta je Županija s gradovima Ploče i Metković, stručni partner je JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ-a, a koordinaciju partnera, pripremu projekta i prijavu provela je Regionalna agencija DUNEA.