Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Povijesna sjednica u Bruxellesu

Župan Dobroslavić na čelu hrvatskog izaslanstva na konstituirajućoj sjednici Europskog odbora regija

1/3
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Župan Dobroslavić pozdravio je dosadašnji angažman hrvatskog predsjedanja i napora u postizanju dogovora oko višegodišnjeg financijskog okvira ističući da snažna Europa nedvojbeno znači i snažne europske gradove i regije

Na konstituirajućoj 138. sjednici Europskog odbora regija koja je održana u Bruxellesu izabrano je novo vodstvo te institucije i sastav radnih tijela.

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Centar za gospodarenje otpadom DNŽ-a Za Lučino razdolje potrošit će se 494 mil. kuna, od čega više od 70% iz EU

Digitalna platforma

Hrvatsko izaslanstvo, imenovano odlukom Vlade RH i potvrđeno na sjednici Vijeća ministara EU, nastupilo je u punom sastavu koji čini devet članova s regionalne i lokalne razine. Za voditelja hrvatskog izaslanstva ponovno je izabran dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, dok su za članove predsjedništva Odbora regija izabrani riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te vidovečki načelnik Bruno Hranić, a ostali su članovi hrvatskog izaslanstva Danijel Marušić, Goran Pauk, Valter Drandić, Jelena Pavičić Vukičević, Željko Turk i Ivan Gulam.

Župan Dobroslavić izabran je kao potpredsjednik EPP grupe u Odboru regija te imenovan izrađivačem – izvjestiteljem za mišljenje: “Izazovi lokalne demokracije na zapadnom Balkanu”, kao i predsjednikom Radne skupine Odbora regija za zapadni Balkan.

Zahvaljujući fondovima EU prvi na svijetu razvijaju futurističku tehnologiju Roboti će čistiti morsko dno pokraj Lokruma i u Malostonskom zaljevu

Dubrovačko-neretvanska županija izvijestila je da je, unatoč malom broju rasprava i točaka dnevnog reda, ova sjednica bila povijesna s obzirom na aktualno hrvatsko predsjedanje Vijećem EU. Tako je ministar uprave Ivan Malenica, kao predstavnik Vlade RH, prezentirao prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU naglašavajući, među ostalim, važnost usvajanja višegodišnjeg financijskog okvira, provedbe zelenog plana, adresiranje demografskih izazova i promicanje rodne jednakosti.

U raspravi koja je uslijedila sudjelovali su i članovi hrvatskog izaslanstva. Župan Dobroslavić pozdravio je dosadašnji angažman hrvatskog predsjedanja i napora u postizanju dogovora oko višegodišnjeg financijskog okvira ističući da snažna Europa nedvojbeno znači i snažne europske gradove i regije.

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica predstavila je planove u vezi s konferencijom o budućnosti Europe, dvogodišnjem procesu deliberativne demokracije tijekom kojeg žele doznati razmišljanja i sugestije građana o budućem razvoju Europske unije. Proces počinje na ljeto 2020. te će imati dvije glavne struje, institucionalnu i političku. Uz niz rasprava, građanskih foruma i debata, konferencija će proizvesti i digitalnu platformu za informiranje građana o postignutim rezultatima i ostvarenim ciljevima. 

Predsjednik grčki guverner

U raspravi koja je slijedila župan Dobroslavić istaknuo je važnost pitanja demokracije i demografije za budući razvoj Europske unije.

U nastavku rada plenarnog zasjedanja usvojena su mišljenja o okolišnoj politici na podlokalnoj razini (razina gradskih kotareva i mjesnih odbora); ulozi gradova i regija na promicanju kulture i kulturne različitosti; osnaživanju vladavine prava u EU; doprinosu regija i gradova razvoju Afrike; rješavanju problema odljeva mozgova. Također, usvojen je i paket izvještaja o državama kandidatkinjama na području jugoistočne Europe.

Potpisan ugovor za povezivanje južne Dalmacije na sustav autocesta Uskoro izrada dokumentacije za dionicu od Metkovića do Dubrovnika

Za novog predsjednika Odbora regija na mandat od dvije i pol godine izabran je Apostolos Tzitzikostas, guverner grčke regije Središnja Makedonija iz redova europskih pučana. Za prvog potpredsjednika izabran je Vasco Alves Cordeiro, predsjednik portugalske autonomne regije Azori i član europskih socijalista.