Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Centar za gospodarenje otpadom DNŽ-a

Za Lučino razdolje potrošit će se 494 mil. kuna, od čega više od 70% iz EU

1/4
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Uz gradnju Centra, projekt obuhvaća i gradnju šest pretovarnih stanica u Dubrovniku, Metkoviću, Janjini, na Mljetu, Lastovu i Korčuli

Potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje” ukupne vrijednosti 494 milijuna kuna, od čega je više od 70 posto osigurano je iz fonda EU Konkurentnost i kohezija, oko 20 posto osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 10 posto Dubrovačko-neretvanska županija.
Ugovor su u Dubrovniku potpisali ministar zaštite okoliša i energetske učinkovitosti Tomislav Ćorić, direktor Agencije za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i direktor Agencije za gospodarenje otpadom d.o.o. Josip Bačić.

Zahvaljujući fondovima EU prvi na svijetu razvijaju futurističku tehnologiju Roboti će čistiti morsko dno pokraj Lokruma i u Malostonskom zaljevu

Početni izazovi

Ministar Ćorić ovom prilikom je istaknuo da Dubrovačko-neretvanska županija potpisom ovog ugovora ima 494 milijuna razloga za zadovoljstvo.

– Ovaj sustav je pokrenut jer je to pravi smjer koji smo zacrtali u Planu gospodarenja otpadom RH. Jasno mi je da ovakvi projekti imaju svoje protivnike, ali svaki sustav gospodarenja otpadom, posebice u fazi njegove kreacije, u prvom desetljeću funkcioniranja, nailazi na izazove s kojima se treba suočiti. Tako je svugdje u svijetu, a mi idemo u smjeru uređenih svjetskih ekonomija i njihova sustava gospodarenja otpadom. Želim čestitati županu Dobroslaviću i njegovom timu na tome što nikada nisu odustali od Centra za gospodarenje otpadom, ali i jedinicama lokalne samouprave što su podupirali ovakvu ideju. U vremenu koje dolazi suočit ćemo se s izazovima javne nabave i gradnje, ali siguran sam da će do kraja 2022. pitanje gospodarenja otpadom biti stavljeno ad acta – rekao je Ćorić

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić je rekao da je Centar stožerni i ključni projekt ukupnog sustava gospodarenja otpadom u županiji.

Potpisan ugovor za povezivanje južne Dalmacije na sustav autocesta Uskoro izrada dokumentacije za dionicu od Metkovića do Dubrovnika

– To je projekt od strateškog interesa kako za nas tako i za RH. On je vrlo složen i skup. Ukupna investicija je 494 milijuna kuna, prihvatljivi troškovi 408 milijuna kuna, a činjenica da će EU izdvojiti 287 milijuna kuna za svoj udio od 70 posto potvrđuje da je projekt izrađen po najvišim standardima. Planiramo da će se završiti do konca 2022. i nakon toga će krenuti u funkciju. U međuvremenu ćemo također raditi na tome da gradovi i općine odvajaju i recikliraju što više otpada, tako da konačna količina otpada koja dolazi u Centar bude što manja i da, naravno, ljudima bude što jeftinije korištenje te usluge – rekao je župan Dobroslavić.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković je u ime svih gradova i općina rekao da je ovo potpisivanje velika stvar za sve njih.

– Mi smo i šampioni turizma, a naš uspjeh baziramo na prelijepoj spomeničkoj i kulturnoj baštini, ali i činjenici da imamo zaštićen i očuvan okoliš i čisto more. To imamo sada, a ne bismo imali da se nastavilo s gospodarenjem otpadom kako se prije radilo. Činjenica je da svaki dan proizvodimo sve više otpada, a svjetska iskustva su pokazala da se on upravo u ovakvim Centrima za gospodarenje otpadom može pretvoriti u druge izvore energije i da otpad nije smeće – poručio je gradonačelnik Franković.

Prepoznala i Europska unija

– Nakon dugotrajnog i opsežnog rada prikupljanja pripremne projektno-tehničke dokumentacije za gradnju CGO LR i šest pretovarnih stanica, a koji je, između ostalog, uključivao pronalaženje makro i mikrolokacije za gradnju Centra i svake pretovarne stanice, izradu studije izvedivosti i idejnih projekta, dobivanje pozitivnih akata od nadležnih tijela te lokacijskih dozvola, kako za CGO tako i za pretovarne stanice, svjedoci smo uspjeha koji je prepoznala i EU – rekao je direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić.

Županija i dalje niže turističke rekorde koje nije imao nitko na našem Jadranu Polovicu rezultata ostvarili izvan glavne turističke sezone

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić napomenuo je da je priprema projekta trajala dugo, no da je to proces koji prolaze svi ovakvi projekti, a tek sad predstoji najzahtjevniji dio posla.

Uz gradnju centra, projekt obuhvaća i gradnju šest pretovarnih stanica u Dubrovniku, Metkoviću, Janjini, na Mljetu, Lastovu i Korčuli. Studijom utjecaja na okoliš i Rješenjem o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša utvrđeno da je Zahvat Centra za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije prihvatljiv za okoliš i ispunjava sve objedinjene uvjete njegove zaštite.