Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Nastavljena gradnja prvih vjetroorgulja na svijetu

Počela ugradnja tuba u vjetroorgulje na brdu Trovro u Rogotinu

1/11
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Trovro je na udaru svih vjetrova pa će se u ulozi orguljaša izmjenjivati bura, jugo i maestral zbog čega će biti postavljene ne jedne nego troje orgulje

Na gradilište jedinstvenog svjetskog projekta vjetroorgulja, na 114 metara visokom brdu Trovro u Rogotinu dopremljena je 21 tuba iz Koprivnice i započela je ugradnja prve u betonsku konstrukciju dugačku 15,5 metara koju su sagradili djelatnici tvrtke Trag iz Dubrovnika.

Zahvaljujući fondovima EU prvi na svijetu razvijaju futurističku tehnologiju Roboti će čistiti morsko dno pokraj Lokruma i u Malostonskom zaljevu

Svi će čuti za nas

Vjetroorgulje koje se grade kod Ploča prve su na svijetu koje će muzicirati zahvaljujući vjetru. Trovro je na udaru svih vjetrova pa će se u ulozi orguljaša izmjenjivati bura, jugo i maestral zbog čega će biti postavljene ne jedne nego troje orgulje.

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija

Tube su napravljene od posebne vrste inoksa, otpornog na najzahtjevnije vremenske uvjete. Napravljene su u tvrtki Kvaternik Orguljarstvo iz Koprivnice, a direktor te tvrtke Alen Kvaternik osobno je došao na gradilište da bi s glavnim inženjerom gradilišta Ivanom Šimovićem i nadzornim inženjerom Matkom Medakom organizirao radove na ugradnji tuba. Kroz tube promjera 120 centimetara ulazit će zrak u svirala i tako stvarati zvuk. Svirala će iz Koprivnice u Rogotin biti dopremljena nakon ugradnje tuba.

Trenutačno su završene dvije od tri konstrukcije. Treća se završava nakon čega slijedi ugradnja svirala i oblaganje kamenom što predstavlja završnu fazu projekta orgulja na brdu Trovro.

Investicija je vrijedna nešto više od tri milijuna kuna i osim ugradnje tuba uključuje popločavanje staze kamenim pločama od kamena s toga lokaliteta, postavljanje klupica od prirodnih materijala, kamena i drveta u skladu s lokalnim ambijentom, postavljanje info-karte, izradu platoa od kamenog suhozida, izgradnju promatračnice s panoramskim dvogledom i izgradnja edukacijsko-ekološkog vrta s hortikulturno uređenim sadržajem.

Potpisan ugovor za povezivanje južne Dalmacije na sustav autocesta Uskoro izrada dokumentacije za dionicu od Metkovića do Dubrovnika

Makadamski put koji vodi od budućeg biblijskog vrta do vrha Trovra, na kojem je još 2000. godine na nadmorskoj visini postavljen veliki križ, dug je 900 metara, a uz njega su postavljene postaje križnog puta.

Marin Glamuzina, predsjednik Mjesnog odbora Rogotin, uvjeren je da će vjetroorgulje biti svjetska senzacija, za Rogotin će svi čuti, a zahvaljujući izvrsnom položaju na otoku što ga sa sjeverne strane oblijeva Crna rijeka, s jugozapadne njezin rukavac koji ga s njegovim zapadnim simbolom, jezerom Vlaška, spaja s Jadranskim morem i nevjerojatnim prirodnim ljepotama, pred njima je sjajna turistička budućnost.

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija

– Bit će to jedinstvena atrakcija, svjetska senzacija ravna zadarskim morskim orguljama – uvjeren je Glamuzina.

Vjetroorgulje su jedno od devet planiranih infrastrukturnih zahvata koji se provode u sklopu projekta ‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve“ kojem je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija, a partneri su Regionalna agencija DUNEA, Grad Ploče, Grad Metković i županijska Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode.

Sustav protupožarnog nadzora Zaštita od požara Postavlja se sustav protupožarnog nadzora u dolini rijeke Neretve

Završetak 1. studenoga 2020.

Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020., a financiran je iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 14,356.064,90 kuna, prihvatljivi troškovi su 14,048.072 kune od čega 10,536.054 kune iznosi potpora Europske unije. Partneri sufinanciraju projekt u iznosu 3,512.018 kuna, a trajanje je predviđeno do 1. studenoga 2020. godine.