Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Unatoč pandemiji koronavirusa, Županija i dalje skrbi i o ‘običnim’ pacijentima

Županija Zavodu za hitnu medicinu osigurala 425.000 kn za novo vozilo

1/3
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Župan Nikola Dobroslavić ravnatelju ZHM-a Luki Luliću uručio je novac za nabavu vozila hitne pomoći, a u Orebiću je ravnatelju Doma zdravlja Korčula Sebastijanu Fabrisu dao ključeve novog sanitetstog vozila

Župan Nikola Dobroslavić ispred zgrade Hitne pomoći u Dubrovniku ravnatelju županijskog Zavoda za hitnu medicinu Luki Luliću uručio je zaključak o sufinanciranju poboljšanja standarda prijevoznih sredstava ZHM-a u 2020. godini kojim se Hitnoj pomoći osigurava 425.000 kuna za nabavu novog vozila.

Nastavljena gradnja prvih vjetroorgulja na svijetu Počela ugradnja tuba u vjetroorgulje na brdu Trovro u Rogotinu

Osoblja ima dovoljno

– Ovdje smo kako bismo obilježili Nacionalni dan hitne medicinske službe i zahvalili svim djelatnicima na trudu u ovoj vrlo složnoj grani ukupne medicinske skrbi. Bez obzira na probleme koje je Zavod za hitnu medicinu imao i ima u popunjavanju kadra, ovog trenutka imamo sve timove u županiji popunjene i liječnicima i sestrama, odnosno vozačima. Imaju sve uvjete za nesmetano obavljanje ovoga vrlo važnog i složenog posla, ali vozila se uvijek moraju obnavljati. Zbog toga sam donio ravnatelju zaključak kojim Županija osigurava Zavodu za hitnu medicinu 425.000 kuna za jedno novo vozilo – istaknuo je župan Dobroslavić.

Rekao je i da ove godine planiraju nabaviti dva takva vozila.

Župan je govorio i o aktualnoj situaciji te istaknuo da je jedan dio bitke s koronavirusom za nama, no kako smo daleko od pobjede u ratu te podsjetio da je na početku koronakrize Županija dodijelila ukupno 4,5 milijuna kuna novčanih sredstava zdravstvenim ustanovama.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu DNŽ-a Luka Lulić zahvalio je na vrijednoj donaciji.

Korčula, Mljet, Lastovo, Elafiti i Pelješac u izradi Nacionalnog plana razvoja otoka Demografska revitalizacija hrvatskih otoka

– Županija je našla način, tako da možemo nastaviti s obnovom voznog parka i nabavom vozila. Ovo ćemo vozilo vjerojatno rasporediti na Pelješac ili Korčulu – rekao je Lulić i dodao da su svojedobno imali problema s kadrom, ali sad su ekipirani.

– To smo riješili uz pomoć Grada i Županije njihovim programima sufinanciranja stanarina i plaća liječnicima. Godišnje skrbimo o oko 50.000 pacijenata, od toga je 10.000 hitnih. To je 10.000 spašenih života. S obzirom na tu brojku, nemamo veliki broj prigovora. No, tko radi, taj i griješi. Vjerujem da su te greške vrlo male i da ćemo se potruditi da ih bude što manje. Nikad ih nećemo izbjeći, nažalost tu je prisutan ljudski faktor i okolnosti koje se poklope te ne ispadne sve kako bismo htjeli. Naš glavni cilj je spašavanje života, nikome nije u interesu nešto loše – zaključio je Lulić.

Župan Nikola Dobroslavić prošlog je tjedna bio u Orebiću. Na sastanka je bilo riječi o koronavirusu, a ravnatelju Doma zdravlja Korčula Sebastijanu Fabrisu uručeno je i novo sanitetsko vozilo za potrebe ambulante u Orebiću vrijedno 345.000 kuna. Tom prilikom župan je izjavio da je nabava vozila korak naprijed u kvaliteti zdravstvene skrbi za stanovnike tog dijela županije. Dom zdravlja Korčula pokriva istočni dio otoka Korčule i zapadni dio poluotoka Pelješca, točnije Orebić i Trpanj.

Centar za poduzetništvo Subvencije za prostor u inkubatoru u Pločama

Važna donacija

– Dobra je odluka da se vozilo dodijeli baš ambulanti u Orebiću – rekao je Dobroslavić.

Ravnatelj Doma zdravlja Korčula Sebastijan Fabris izjavio je da im je donacija vozila važna jer se pacijenti svakodnevno prevoze u Dubrovnik, Split ili Zagreb.
Nazočan je bio i načelnik općine Orebić Tomislav Ančić koji je istaknuo da je donacija vozila dokaz da, premda je sva pozornost zdravstvenih djelatnika usmjerena na borbu s pandemijom, ipak postoji briga o ‘običnim’ pacijentima.