Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
kolegij župana

‘Otpad treba odvajati, a to treba odraditi lokalna samouprava’

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Otpad ćemo zbrinuti po najvišim standardima EU, rekao je župan Dobroslavić

Župan Nikola Dobroslavić na kolegiju s gradonačelnicima i načelnicima s područja Dubrovačko-neretvanske županije predstavio je projekt Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje i obveze jedinica lokalne samouprave u sustavu gospodarenja otpadom. Također, jedna od tema kolegija bila je i predstavljanje nacrta osnovne analize stanja Plana razvoja DNŽ-a 2021. – 2027.

dubrovačko-neretvanska županija Potpisan ugovor za centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje

Dobroslavić je istaknuo da je Centar vrlo važna sastavnica cjelokupnog gospodarenja otpadom.

– Centar prima ostatak otpada i ima svoj ograničeni kapacitet. U njemu se taj otpad obrađuje i rješava na najmoderniji način poznat u EU. Međutim, prije toga potrebno je doći do smanjenja otpada, u skladu s Planom za gospodarenje otpadom u RH. To je uloga jedinica lokalne samouprave i one taj dio moraju odraditi. Dakle, otpad je potrebno odvajati, zbrinjavati biootpad, potrebna su i reciklažna dvorišta, odnosno sve da bi se taj otpad u što većoj mjeri odvojio i upotrijebio da ne ide u Centar. Ostatak od 40 posto koji ide u Centar preko pretovarnih stanica briga je naše Agencije za gospodarenje otpadom i mi ćemo taj ostatak zbrinuti po najvišim standardima EU – rekao je župan.

Direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić rekao je da se mora graditi ne samo Centar nego i sva potrebna komunalna infrastruktura. Istaknuo je da je Studija predvidjela da će cijena zbrinjavanja otpada u početku biti 100 kuna po kućanstvu.

Vili Beroš na potpisivanju ugovora o rekonstrukciji zgrade Općinskog suda u zdravstvenu ustanovu Metković za 15 mjeseci dobiva Dnevnu bolnicu, podružnicu OB-a Dubrovnik

– Ovdje ne govorimo samo o gradnji Centra nego i sortirnica, kompostana, tu su i vozila za odvojeno prikupljanje i za primarnu selekciju na kantama… To sve košta. Možemo očekivati da će cijena biti veća nego što je danas, a koliko točno, znat ćemo kad sve proradi – rekao je Bačić.