Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Vili Beroš na potpisivanju ugovora o rekonstrukciji zgrade Općinskog suda u zdravstvenu ustanovu

Metković za 15 mjeseci dobiva Dnevnu bolnicu, podružnicu OB-a Dubrovnik

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Pokazali smo da ono što radimo završavamo uspješno, usprkos svima onima koji su sumnjičavo gledali, poručio je župan Dobroslavić

Metković bi za 15 mjeseci trebao dobiti dnevnu bolnicu. Potpisan je ugovor između Opće bolnice Dubrovnik i odabranog izvođača radova, tvrtke M-PBeton d.o.o. za radove rekonstrukcije (promjene namjene i dogradnje) postojeće građevine javne i društvene namjene zgrade Općinskog suda u zdravstvenu ustanovu – Dnevnu bolnicu Metković, podružnicu OB-a Dubrovnik.

odobrenje žuc-u Dozvola za rekonstrukciju ceste Ž6224

Riječ i o helikopterskoj službi

Vrijednost ugovora koji su potpisali ravnatelj OB-a Dubrovnik Marijo Bekić i član Uprave M-P Betona Josip Mešin je 16,2 milijuna kuna, a obuhvaća rekonstrukciju i dogradnju zgrade Općinskog suda u Dnevnu bolnicu Metković, u kojoj će se omogućiti specijalistički pregledi u područjima interne medicine, ginekologije, kirurgije, psihijatrije i pedijatrije. Projekt je financiran sredstvima Europske unije i ukupne je vrijednosti 50 milijuna kuna, a uključuje i uređenje Dnevne bolnice u Dubrovniku.
Na potpisivanju ugovora u Metkoviću su bili i ministar zdravstva Vili Beroš, saborski zastupnik Branko Bačić, župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalom, gradonačelnici i načelnici s područja doline Neretve, tamošnji ravnatelji zdravstvenih ustanova kao i ravnateljica RRA Dunea Melanija Milić.

– Ovakvi projekti unapređuju zdravstvenu zaštitu i za stanovnike ove regije su od iznimne važnosti, ali i naglašavaju potrebu razvijanja izvanbolničke specijalističko-konzilijarne skrbi. Korištenje fondova EU predstavlja naše trajno opredjeljenje. Vjerujem da ovdje neće biti kraj. Od početka naglašavam potrebu uvođenja hitne medicinske helikopterske službe – rekao je ministar Beroš.

S tim se složio dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić koji je rekao da je odavno utvrđeno da je Dnevna bolnica potreba zdravstvene zaštite u dolini Neretve.

Metković Predavanje o špiljama i jamama doline Neretve

– Ovime ćemo našim sugrađanima približiti zdravstvenu zaštitu, a želimo je proširiti na hitnu helikoptersku službu. Ovo je ispunjenje jednog od naših obećanja. Pokazali smo da ono što radimo završavamo uspješno, usprkos svima onima koji su sumnjičavo gledali – poručio je Dobroslavić.

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan podsjetio je da su od najbliže bolnice udaljeni više od sto kilometara, što stvara probleme osobito tijekom ljeta, kada na graničnim prijelazima nastaju velike kolone.

– Gradnjom Dnevne bolnice zdravstvena zaštita u dolini Neretve doseći će visoku razinu. Uz to, Grad Metković u protekle je dvije godine u zdravstvenu zaštitu uložio više od milijun kuna, a dogodine ćemo taj iznos i povećati – najavio je Milan.

Ostvarenje želje

Ravnatelj OB-a Dubrovnik Marijo Bekić rekao je da će se provedbom ovog projekta Neretvanima ostvariti želja da imaju bolnicu u dolini Neretve.

Muzej Korčule uskoro se vraća u svoj obnovljeni, suvremeno opremljeni prostor Rekonstrukcija palače Gabriellis otkrila oslike iz 17. st.

– Već desetak godina specijalisti naše bolnice imaju iskustvo rada u dolini Neretve, baš kao i u Konavlima te na Mljetu. U skladu s našim mogućnostima učinit ćemo sve da osiguramo Ustavom zagarantirano pravo građana na jednaku dostupnost zdravstvene zaštite – izjavio je Bekić.