Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Varaždinski župan Predrag Štromar:

'Centralizacija je glavni cilj nove Vlade, a to dokazuje i porezna reforma'

Predrag Štromar
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Župan Predrag Štromar tvrdi kako je sjever Hrvatske ostao zakinut nakon što se u državnom proračunu nije našlo novca za škole i dvorane u Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, a odbijeni su i svi amandmani koji su kao zajednički cilj imali decentralizaciju

- Centralizacija je temeljni dio programa nove Vlade HDZ-a i Mosta, a to se može iščitati iz većine njihovih postupaka i takozvanih reformi - ističe varaždinski župan Predrag Štromar (HNS).

To je, dodaje, bilo vidljivo odmah nakon formiranja Vlade kad sjever Hrvatske nije dobio ni jednog ministra, a novi program centralizacije sproveli su i kroz svoje nove porezne zakone, poput povećanja poreza ugostiteljima, ali ne i hotelijerima kojih je najviše u jadranskoj Hrvatskoj.

- Prema najnovijim informacijama, gase se i matični uredni u pojedinim gradovima i općinama u našoj županiji, a pitamo se što slijedi iza toga? Iz Ministarstva uprave ovih je dana, naime, stigla informacija kako se analizira stanje na terenu, odnosno provodi se analiza sadašnjeg ustroja matičnih ureda. Podsjećamo premijera Plenkovića kako je u svom prvom govoru u Saboru rekao kako će sprovesti decentralizaciju, a sad se događa upravo suprotno. Osobno smatram da je decentralizacija jedini način da se sve regije ravnomjerno razvijaju - napominje Štromar.

Nakon što se u državnom proračunu nije našlo novca za škole i dvorane u Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, sjever je ostao zakinut, a odbijeni su i svi amandmani koji su kao zajednički cilj imali decentralizaciju.

- Trenutni statistički podaci su poražavajući. Od prvih pedeset općina s najvišim prihodom po stanovniku, sve se nalaze u jadranskoj Hrvatskoj, a 41 se nalazi i uz more. Od sto općina s najnižim prihodom po stanovniku, samo pet je u jadranskoj Hrvatskoj i ni jedna uz more, upozorava Štromar.