Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska 3589 pregleda
Posljedice nezapamćenog nevremena

'Cijelu godinu se patimo i mučimo, a oluja nam za 20 minuta sve odnese'

Nevrijeme, Virovitičko-podravska županija
1/12
Foto: Virovitičko-podravska županija/Kristijan Toplak
U Virovotičko-podravskoj županiji led je ubijao janjce i kokoši, vjetar je raznosio crjepove i rušio drveća, a najviše je stradao prvoklasni duhan

Dok prebire rukama uništeno lišće duhana, Davoru Santiju iz Bakića kod Slatine, kao da naviru suze na oči. On stoji na polju gdje se nalazi dva hektara navodnjavanog duhana i od kojeg nije ostalo – ništa.

– Bio je to prvoklasan duhan. Primjer proizvodnje – kazao nam je Ivica Pavin, njegov susjed kojem je i samom stradao duhan u nezapamćenom olujnom nevremenu koje je pojedine dijelove Virovitičko-podravske županije pogodilo u ponedjeljak navečer.

Davor Santi, odnosno OPG Santi njegovog sina, ove je godine zasijalo sedam hektara duhana, a pet je bilo navodnjavano. Njegov navodnjavani duhan, bio je ogledni primjer kako se rad. Na dva hektara koja se nalaze nedaleko njegove kuće, i od kojih nije ostalo ništa, očekivao je oko šest tona suhog duhana. No, od toga neće biti ništa.

– Možemo samo pokupiti cijevi od navodnjavanja. Cijelu godinu se patimo, mučimo, i onda za 20 minuta, oluja nam sve odnese.
Ovdje u Bakiću, led je napravio najviše štete. Istina i vjetar je raznosio crjepove, rušio drveća, ali duhan je stradao najviše. Štete će biti ogromne - kaže Santi, a priču prenosi Virovitičko-podravska županija.

U nedalekom Markovu Josipa Đepina opisuje trenutke užasa dok u tačkama skuplja crjepove s krovišta.

– Kao da se spojilo nebo i zemlja. Udaralo je sa svih strana. Jedno 20 minuta. Sama živim. Kako ću ja to popraviti - pita se.

Ubrzo se pojavio obližnji susjed koji se popeo na krov i počeo mijenjati crjepove. Markovo je inače obišao i načelnik Općine Sopje Berislav Androš kako bi se uvjerio u štete koje su nastale na usjevima i kućama. Osim toga, uništeni su i vinogradi Vinarije 4B gdje je led “obrao grožđe”…

Bilo je to nevrijeme koje ne pamti ni najstariji. No, čini se kako je najteže stradao Voćin. U njemu je jedna strana ulice stradala, a samo 30-ak metara dalje, kao da se ništa nije dogodilo. I ovdje je led učinio strašne stvari. Došao je iznenada. Bili smo kod Miroslava Barešića. Njegova kuća je iznad Voćina, na ulasku od Huma. On je stradao najviše. Pola crjepova s krovišta mu je uništeno. Led je razbijao fasadu na kojoj su sada rupe. Dva gospodarska objekta su teško stradala. Na Opel Astri su razbijena tri stakla, retrovizor, žmigavci…

– Led mi je ubio i nekoliko janjaca, a pet kokoški nije se stiglo spasiti. I mi smo spašavali živu glavu. Bilo je to živi užas kad je počeo lupati led. Bio je veličine jajeta. U zadnji tren smo pobjegli u kuću – kazuje nam Miroslav tarući suzu iz oka, jer ovo je „njegova muka“, koja je u trenu stradala.

Pogođeno područje posjetio je i načelnik općine Voćin Predrag Filić koji je prije nove kiše pogođenim stanovnicima općine Voći, odlučio dati crijep kako bi se pokrili kuće. Osim štete na kućama i obijene stoke, teško su stradali i usjevi, ponajprije kukuruz, dok se na potezu od Slatine prema Voćinu, kroz Mačkovac ili Hum, na pojedinim dijelovima čini kao da je netko "obrao šumu", jer drveća golih grana gledaju u nebo

Zbog tuče, koja je pogodila to područje, virovitičko-podravski župan Igor Andrović proglasio je u srijedu elementarnu nepogodu za grad Slatinu te općine Čađavica i Voćin.

 Jako grmljavinsko nevrijeme uz tuču prouzročilo je veliku štetu na svim poljoprivrednim kulturama ((ratarskim, povrtlarskim, industrijskim), kao i na trajnim nasadima, stoci, objektima, infrastrukturi, vozilima, poljoprivrednim strojevima i opremi.