Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Čitanje od kolijevke

Čim se rode, bebama u Čepinu besplatna članarina za knjižnicu

bebe
Foto: Ivica Galović/Pixsell
Važno je čitati bebama jer je pravo svakog djeteta da u potpunosti razvije svoje potencijale, a ljubav prema čitanju stvara doživotnu radost, ističu između ostalog u knjižnici

Čim se rodi, svaka beba iz Čepina nadomak Osijeka moći će praktički ravno iz rodilišta u knjižnicu. I to doslovno. Članarina u čepinskoj knjižnici besplatna je ove godine za sve mališane koji su tek ugledali svijet.

- Naravno da su knjižničari itekako svjesni da bebe ne znaju još ni govoriti, a kamoli čitati, ali jednako tako svjesni su važnosti i značaja čitanja i korištenja knjižničnih usluga od najranije dobi – pojasnila je Marija Čačić, voditeljica knjižnice.

Svaki će roditelj, kada bude u Općini predavao zahtjev za naknadu za novorođenu bebu, dobiti edukativni letak - čestitku iz knjižnice kojim se poziva na preuzimanje članske iskaznice. Ona će i glasiti na bebu, a koristit će ju roditelji.

- Fond je naše knjižnice bogat priručnicima o njezi i odgoju djeteta koje će roditelji moći koristiti, a kako beba bude napredovala tako će i za nju moći posuđivati slikovnice adekvatne uzrastu, o čemu će se posavjetovati sa stručnim knjižničnim osobljem – navodi. Novorođenčad i mala djeca, dodaje, vole slikovnice, priče i pjesmice, "a iznad svega glas roditelja".

- Važno je čitati bebama jer je pravo svakog djeteta da u potpunosti razvije svoje potencijale, a ljubav prema čitanju stvara doživotnu radost. Snaga riječi potiče razvoj govora djeteta. S druge pak strane, stvara se neraskidiva veza s roditeljima kao i neprocjenjive uspomene na djetinjstvo – zaključuju u knjižnici.