Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
uMJETNOST

Cvjetni motivi u gradskom središtu

Foto: Grad Čazma
Autor ovog umjetničkog djela, Franjo Matešin, cijenjeni je hrvatski likovni umjetnik koji je ove godine izdao i svoju drugu knjigu znanstveno-fantastične trilogije „5012 Izgubljeni snovi“

Ovoga ljeta grad Čazma dobio je jedinstveno umjetničko djelo zahvaljujući radu i trudu akademskog slikara Franje Matešina. On je oslikao građevinu visoku 26 metara i opsega 23 metra, smještenu u gradskom središtu.

POTICANJE UMJETNOSTI Putevima nasljeđa Zadarske županije: Vizualizacija projekta Zavičajnog muzeja Benkovac

Za oslikavanje površine od oko 600 četvornih metara trebalo mu je oko tri tjedna, ali i osposobljavanje za rad na visini. Da je dorastao visini zadatka, Franjo je uskoro dokazao i ovjekovječio to dokumentarnim filmom u vlastitoj režiji. Bilješka je to o jedinstvenom i zahtjevnom pothvatu te stvaranju umjetnine kakvom se malo koji grad može pohvaliti. U njezinu stvaranju sudjelovala su i djeca. Naime, u organizaciji čazmanskog DND-a, koji je okupio čazmanske mališane, i u suradnji s umjetnikom, oslikano je podnožje vodotornja.

Kao što sam umjetnik kaže, cvjetni motiv za oslikavanje vodotornja u sebi sadrži ideju velikog čazmanskog projekta Čazma Natura, najvećeg čazmanskog projekta koji će potpuno promijeniti vizuru grada.

Franjo Matešin rođen je u Bojani nedaleko od Čazme gdje je otvorena Galerija Matešin u kojoj je izložen stalni postav likovnih radova akademskog slikara Franje Matešina. Također, iza parka otvoren je i Amfiteatar.

MELEM ZA DUŠU Kazališna sezona HNK Split otvorena je Gala koncertom opernih arija

– Franjo je naš sugrađanin, akademski slikar, čiji rad veoma cijenimo. Uvijek rado surađujemo jer je Franjo inovativan i pun dobrih ideja – rekao je gradonačelnik Dinko Pirak, koji je i angažirao Franju Matešina za ovaj projekt.