Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Dan roda

U Hrvatskoj se gnijezdi između 1100 i 1300 parova

rode
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
U Međimurskoj županiji ove je godine evidentirano 35 gnijezda, od čega 18 aktivnih, a u 16 su pronađeni i ptići

U Hrvatskoj se gnijezdi između 1100 i 1300 parova roda, najviše u selima na poljoprivrednim područjima u dolinama velikih rijeka Mure, Save, Drave i Dunava, kažu u Javnoj ustanovi Međimurska priroda u povodu 24. kolovoza, koji se u Hrvatskoj obilježava kao Dan roda.

- Najgušća je populacija u Posavini (bez Posavlja u Slavoniji), gdje obitava gotovo polovica hrvatske populacije roda, oko 570 parova - ističe dr. sc. Mihaela Mesarić iz Međimurske prirode.

U Međimurskoj županiji ove je godine evidentirano 35 gnijezda, od čega 18 aktivnih, a u 16 su pronađeni i ptići.

- U tih 16 gnijezda nalaze se 43 mlada, a prstenovano ih je 39. Najvećih broj aktivnih gnijezda je u Kotoribi, četiri, i u njima nalazi 13 mladih. Također, najviše mladih u jednom gnijezdu je pet, i to u Kotoribi na gnijezdu u ulici R. Boškovića. I podaci iz Međimurja potvrđuju kako je ova godina uspješna za bijele rode - kaže dr. sc. Mesarić.

Kao ugrožena vrsta, rode su upisane u Crvenu knjigu ptica Hrvatske. Najviše ih ugrožavaju poljoprivredni radovi, isušivanje vlažnih travnjaka, izgradnja nasipa, brana i odvodnih kanala, uporaba pesticida i drugo.