Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
PODRŽANA KANDIDATURA

Danijel Marušić novi čelnik udruženja županija

Foto: bpz.hr
Novoizabrani predsjednik Danijel Marušić istaknuo je važnost međužupanijske suradnje, ali i suradnje s Vladom RH

Skupština Hrvatske zajednice županija podržala je kandidaturu Danijela Marušića, župana Brodsko-posavske županije, i izabrala ga za predsjednika nacionalnog udruženja županija. Izborna Skupština Hrvatske zajednice županija održana je u Zagrebu, a novoizabrani predsjednik istaknuo je važnost međužupanijske suradnje, ali i suradnje s Vladom RH.

– Redovni sastanci s premijerom Plenkovićem pridonijeli su usmjeravanju pozornosti na sve aktualne izazove s kojima se susrećemo, bilo da je riječ operativnim programima unutar višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije ili povjeravanju poslova ureda državne uprave. Intenzivno radimo na gorućem pitanju rješavanja javnog linijskog prijevoza, centara za gospodarenje otpadom i rješavanju pitanja upravljanja nekretninama – rekao je Marušić, novi čelnik Hrvatske zajednice županija, koji je na tom mjestu zamijenio bivšeg šibensko-kninskog župana Gorana Pauka.

Važnost suradnje hrvatskih županija i Vlade RH naglasio je i ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica, ističući da je decentralizacija u kontekstu povjeravanja poslova ureda državne uprave županijama započela upravo dijalogom župana i hrvatske Vlade. Podsjetio je da Nacionalni plan oporavka i otpornosti županijama nudi brojne prilike koje će potaknuti njihov daljnji razvoj.

Za potpredsjednika Hrvatske zajednice županija izabran je Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije.