Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Društva Crvenog križa Zagrebačke županije

Darivanje krvi u Vrbovcu, Dugom Selu, Zelini, Velikoj Gorici i Jastrebarskom

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Ovih dana akcije su u Vrbovcu, Dugom Selu i Svetom Ivanu Zelini, potkraj mjeseca će biti u Velikoj Gorici i Jastrebarskom, a točno vrijeme svake akcije može se vidjeti na internetskoj stranici Zagrebačke županije

Društva Crvenog križa Zagrebačke županije nastavljaju s provođenjem redovitih akcija dobrovoljnog darivanja krvi do kraja mjeseca. Nakon što su akcije već održane u Samoboru i Zaprešiću, nastavljaju se u Vrbovcu gdje će trajati četiri dana, od 14. studenog. 
Dugoselčani će krv moći darivati 21. studenog, isti dan kada akcija počinje i u Svetom Ivanu Zelini u kojem će se provoditi zaključno s 24. studenim. U Velikoj Gorici akcija će trajati tri dana – 28., 29., i 30. studenog dok će u Jastrebarskom biti dan kraća – 29. i 30. studenog. 

Dobrovoljni darivatelji krvi dužni su poštivati epidemiološke mjere i kriterije pa se tako na period od 14 dana odbijaju osobe koje su preboljele COVID-19, računajući period od izlaska iz izolacije. Osobe kojima je laboratorijski potvrđena infekcija SARS-CoV-2, a nisu razvile simptome bolesti mogu darovati krv 14 dana od datuma uzimanja uzorka za testiranje.

Ograničenja su uvedena i za darivatelje koji su  cijepljeni protiv COVID-19, a duljina ovisi o vrsti cjepiva, odnosno o tome jesu li se razvile kakve nuspojave nakon cijepljenja. Osobe koje su putovale izvan RH mogu darovati krv ako zadovoljavaju zahtjeve Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska prekograničnih prijelaza RH.

Točno vrijeme i adrese na kojima će se provesti akcije dobrovoljnog darivanja krvi dostupne su na internetskoj stranici Zagrebačke 
županije.