Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
Za 16 mjeseci zasjat će u punom sjaju

Derutni dvorac Inkey imat će spa i wellness sadržaje, apartmane, vinski podrum...

storyeditor/2024-10-11/dvorac_ugovor_1.jpg
1/2
Foto: Koprivničko-križevačka županija UGOVOR o obnovi i dogradnji ruševnog dvorca, vrijedan 14,2 milijuna eura, u prostorijama Županijske uprave potpisali su župan Darko Koren i predsjednik uprave Radnika Mirko Habijanec
Projekt će biti realiziran u dvije faze pa će dvorac po završetku imati spa i wellness sadržaje, apartmane, kongresnu dvoranu, vinski podrum, restoran i kompletno uređen okoliš

Velika vijest za cijelu županiju – prošli je tjedan u prostorijama Županijske uprave svečano potpisan ugovor o obnovi i dogradnji dvorca Inkey u Rasinji.

Ugovor o javnoj nabavi radova rekonstrukcije i dogradnje dvorca Inkey u funkciji wellness-turizma vrijedan 14,2 milijuna eura s PDV-om potpisali su župan Darko Koren i predsjednik uprave građevinske tvrtke Radnik Mirko Habijanec. Time se i formalno krenulo u realizaciju iznimno važnog turističkog projekta, najvećeg i najvažnijeg na području Koprivničko-križevačke županije.

Voditelj projektnog tima, županijski pročelnik Darko Masnec, predstavio je detalje projekta koji će biti realiziran u dvije faze pa će tako dvorac po završetku imati spa i wellness-sadržaje, apartmane, kongresnu dvoranu, vinski podrum, restoran i kompletno uređen okoliš.

Zaokružena cjelina

– Po završetku prve faze imat ćemo zaokruženu funkcionalnu cjelinu koja će moći samostalno funkcionirati, neovisno o radovima na drugom objektu koji smo također kupili i koji će po sadržajima biti komplementaran s velikom zgradom dvorca – objasnio je Masnec.

Zadovoljstvo je izrazio i načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman, koji je zahvalio Županiji na pokretanju projekta.

– Bez inicijative Županije ne bi bilo ničega i na tome iskazujem veliku zahvalu jer na mjestu sadašnje ruševine stajat će obnovljen dvorac na ponos svih stanovnika Rasinje, ali i cijele županije. Uvjeren sam da će sam dvorac, ali i brojni sadržaji, privući velik broj posjetitelja i time dodatno potaknuti turizam u Podravini – ističe Kolman.

Predsjednik Uprave Radnika Mirko Habijanec domeće kako je to ozbiljan posao koji ih očekuje u idućem razdoblju.

UGOVOR o obnovi i dogradnji ruševnog dvorca, vrijedan 14,2 milijuna eura, u prostorijama Županijske uprave potpisali su župan Darko Koren i predsjednik uprave Radnika Mirko Habijanec
Foto: Koprivničko-križevačka županija UGOVOR o obnovi i dogradnji ruševnog dvorca, vrijedan 14,2 milijuna eura, u prostorijama Županijske uprave potpisali su župan Darko Koren i predsjednik uprave Radnika Mirko Habijanec

– Potrebno je, naime, izvesti i najveći zahvat, a to je statičko učvršćivanje objekta, što će biti rađeno pod nadzorom konzervatora. Po završetku ćemo imati reprezentativni objekt koji će biti rekonstruiran po svim pravilima struke i na najvišoj razini kvalitete – naglasio je Habijanec.

Župan Darko Koren podsjeća da je riječ o jednom od ključnih infrastrukturnih projekata u turističkom sektoru koji obuhvaća i mnoge druge elemente, od brige za kulturnu baštinu do gospodarskih i turističkih potencijala koji se otvaraju rekonstrukcijom dvorca Inkey.

Biser turizma

– Da nismo pokrenuli priču revitalizacije, dvorac bi sigurno propao. Ovako ćemo zaštiti kulturno dobro za buduće generacije, ali i otvoriti mogućnost razvoja cijelog turističkog sektora na našem području. Uvjeren sam da će dvorac postati turistička atrakcija i biser kontinentalnog turizma. Svega ne bi bilo da nismo uspjeli preko Ministarstva turizma osigurati 10,1 milijuna eura bespovratnih sredstava kojima smo pridodali i vlastiti proračunski novac. Uvjeren sam da ćemo za 16 mjeseci prisustvovati otvorenju velebnog objekta – zaključio je Koren te zahvalio cijelom projektnom timu i agenciji PORA na pripremi dokumentacije.

storyeditor/2024-10-11/VJ_foto__3_.jpg Gužve u prometu Počela gradnja spojne ceste prema Herešinu storyeditor/2024-10-11/PXL_141023_104623232.jpg Novi javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti poduzetnicima i obrtnicima Više od 20.000 eura za nastupe ili organizaciju sajmova i manifestacija storyeditor/2024-10-11/potpore_u_gospodarstvu.jpg Grad Đakovo u 2024. godini nudi potpore putem šest ključnih mjera Potpore u gospodarstvu i poljoprivredi – 345.000 eura za poduzetnike u 2024.