Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
Najveća investicija u kontinentalni turizam

Derutni dvorac Inkey pretvara se u sjajan biser kontinentalnog turizma

storyeditor/2024-07-05/dvorac_inkey_2.jpg
1/2
Foto: Koprivničko-križevačka županija PODRAVSKI DVORAC obišli su župan Darko Koren i ministar Tonči Glavina s partnerima u projektu, a kako će izgledati dvorac nakon obnove vidi se na fotografijama
Nositelj projekta vrijednog čak 13 milijuna eura je Koprivničko-križevačka županija, a 10 milijuna eura je bespovratnog EU novca

Najveća investicija u kontinentalni turizam u Podravini u povijesti dobila je svoje jasne obrise i krenula u realizaciju. Riječ je o obnovi devastiranog dvorca Inkey u Rasinji kod Koprivnice koji će nakon temeljite rekonstrukcije biti u funkciji razvoja wellness turizma. Nositelj projekta vrijednog čak 13 milijuna eura je Koprivničko-križevačka županija, partneri su Županijska Turistička zajednica i Općina Rasinja, a 10 milijuna eura je bespovratnog EU novca.

Ladanjsko imanje

Župan Darko Koren odluku da se dvorac revitalizira i sačuva za buduće generacije ocijenio je potpuno ispravnom. Uvjeren je kako će upravo nekadašnje plemićko ladanjsko imanje u Rasinji snažno doprinijeti razvoju turizma u županiji.

– Raspisali smo javni natječaj za izvoditelja radova i nadamo se kako ćemo već za godinu i pol moći svjedočiti novom velebnom zdanju koje će biti na ponos cijele županije – istaknuo je župan zahvalivši Ministarstvu turizma na velikom angažmanu i pomoći.

Da je projekt rekonstrukcije dvorca Inkey iznimno važan za hrvatski kontinentalni turizam, složio se i ministar Tonči Glavina koji je sa županom i drugim partnerima u projektu obišao prostor dvorca.

– Ne može se turistička ponuda oslanjati isključivo na sunce i more, kontinent itekako ima što za ponuditi. Ovaj projekt je jedan od onih koji su doista prekretnica za kontinentalni turizam i siguran sam da će biti velika turistička atrakcija – naglasio je ministar turizma. Dvorac će zapravo biti pretvoren u hotel sa spa i wellness sadržajem, konferencijskom dvoranom, restoranom, vinskim podrumom i drugim prigodnim sadržajima te će raspolagati s 80-ak kreveta.

PODRAVSKI DVORAC obišli su župan Darko Koren i ministar Tonči Glavina s partnerima u projektu, a kako će izgledati dvorac nakon obnove vidi se na fotografijama
Foto: Koprivničko-križevačka županija PODRAVSKI DVORAC obišli su župan Darko Koren i ministar Tonči Glavina s partnerima u projektu, a kako će izgledati dvorac nakon obnove vidi se na fotografijama

Zanimljiva je povijest rasinjskog dvorca. Osamdesetih godina 19. stoljeća, kada je tim ladanjskim imanjem upravljao Ferdinand Inkey de Pallin, dvorac je dobio svoj konačan izgled. U spomenici rasinjske župe zapisano je sljedeće: "Ljeta 1883. započeo je Ferdinand baron Inkey Pallenski svoj kaštel zidati, koji je glede zidanja godine 1885. dogotovljen bio". Uz raniju zidanu prizemnu kuriju, tih su godina dozidana sa svake strane historicistička jednokatna krila s vrijednim arhitektonskim i dekorativnim oblicima na pročeljima, krovištu i interijeru. Inkey, kako ističu konzervatori, pripada malom broju historicističkih dvoraca naših krajeva koji su u neoklasicističku kompoziciju s neorenesansnim detaljima uspjeli uklopiti i neke barokne značajke.

Napušteno i devastirano

Obitelj Inkey ladanjsko imanje napušta početkom II. svjetskog rata, a u siječnju 1944. upravo je u njihovu dvorcu osnovan poznati partizanski Deseti zagrebački korpus, o čemu danas svjedoči i spomen ploča. Nakon rata, dvorac se nacionalizira te 1959. preuređuje u osnovnu školu koja je tamo, uz druge sadržaje, ostala sve do 1994. godine. No dvorac je brojnim preuređenjima i zahvatima na građevini za vrijeme bivše Jugoslavije prilično devastiran jer se nije vodilo računa o zaštiti kulturnoga dobra. Kako se obitelj Inkey 90-ih nije odazivala pozivima za povrat nacionalizirane imovine, dvorac postaje vlasništvo Općine Rasinja koja ga poslije prodaje građevinskoj tvrtki, ali ona završava u stečaju.

Sredinom 2019. u cijelu se priču spašavanja iznimno vrijedne građevine uključuje Županija koja dvorac kupuje na javnoj dražbi. I time mu, pokazat će se poslije, udahnjuje novi život.

storyeditor/2024-07-08/Spanjolci.jpg 38. Dani rudarske greblice Održan i prvi Međunarodni folklorni festival storyeditor/2024-07-04/PXL_220623_100977220.jpg Najezda na području Vinkovaca U borbu protiv komaraca iz zraka s avionima i s vozila sa zemlje storyeditor/2024-07-05/zagrebacka_a1.jpg Županija će uvijek biti uz branitelje, rekao je Ervin Kolarec Sustav vrijednosti iz najtežih dana moramo prenijeti na mlađe generacije