Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Županija će uvijek biti uz branitelje, rekao je Ervin Kolarec

Sustav vrijednosti iz najtežih dana moramo prenijeti na mlađe generacije

storyeditor/2024-07-05/zagrebacka_a1.jpg
Foto: Dražen Kopač Centralna svečanost obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije održana je u Svetoj Nedelji gdje su kod spomen-obilježja hrvatskim braniteljima položeni vijenci i zapaljene svijeće
Hvala svima koji se brinu za branitelje i njihove obitelji, za njihovu skrb, nikada se više nije zajednica brinula o nama nego posljednjih osam godina – istaknuo je Rudolf Jedvaj

Centralna svečanost obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije održana je u Svetoj Nedelji gdje su kod spomen-obilježja hrvatskim braniteljima položeni vijenci i zapaljene svijeće, a potom je u župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u Rakitju održano misno slavlje. Središnji program obilježavanja održan je u šatoru ispred Ustanove za sveobuhvatnu skrb "Tigrovi" gdje se okupilo četiristotinjak branitelja i uzvanika.

Kolijevka moderne vojske

Izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, general Darko Rukavina istaknuo je kako je upravo u Rakitju utemeljena postrojba legendarnih Tigrova, temelj i jezgra iz koje su se razvijale daljnje formacije.

– Pozitivno ozračje u hrvatskom društvu i čvrsta povezanost s hrvatskim narodom bili su od samih početaka obrane i stvaranja Hrvatske najveći izvor naše snage. Naša današnja zadaća je očuvati državu, izgraditi je onakvom kakvu smo željeli i za koju smo se borili. Naša životna misija je prenijeti sustav vrijednosti koji smo pokazali u najtežim danima, domoljublje, hrabrost, vjeru i zajedništvo na mlade generacije kao izvor nadahnuća i snage za ostanak na rodnoj grudi - rekao je Rukavina.

– Imena ljudi koji su u Domovinskom ratu dali ono najvrednije, svoj vlastiti život, zlatnim su slovima upisana u temelje Lijepe Naše. Poticat ćemo i dalje rad udruga, financirati besplatno liječenje branitelja u Naftalanu. Županija će uvijek biti uz branitelje jer su oni bili i ostali ovdje u najtežim vremenima – rekao je zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec, naglasivši kako su upravo branitelji najzaslužniji što danas živimo u slobodnoj, samostalnoj neovisnoj domovini Hrvatskoj.

– Ovo mjesto je kolijevka moderne hrvatske vojske. Ponosimo se slavnom prošlošću koju su obilježili ljudi, ratnici, baš ovdje gdje su počeci. Kao čovjek na tome im svima zahvaljujem. Znam da vam nije bilo lako, znam što ste prošli, i potrudit ćemo se da vam koraci budu jednostavniji i da mlade generacije cijene vašu žrtvu i borbu – rekao je okupljenima gradonačelnik Svete Nedelje, ujedno i saborski zastupnik Dario Zurovec.

2. brigada ZNG-a

– Drago mi je da svugdje imamo otvorena vrata i razumijevanje. S ovog su mjesta u Rakitju krenule prve postrojbe i svi su znali što znači Tigar na terenu. Hvala svima koji se brinu za branitelje i njihove obitelji, za njihovu skrb, nikada se više nije zajednica brinula o nama nego posljednjih osam godina – istaknuo je Rudolf Jedvaj, predstavnik branitelja s područja Svete Nedelje te predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade.

Na početku središnjeg obilježavanja himnu "Lijepa naša domovino" otpjevale su članice vokalnog ansambla "Domenike", a na završetku pjesme posvećene Domovini otpjevale su članice KUD-a Strmec.

Inače, Županijska skupština Zagrebačke županije u ožujku 2013. godine, 27. lipnja proglasila je Danom hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Na taj je dan 1991. godine na pokupsko ratište raspoređena 2. brigada Zbora narodne garde koja je tada počela djelovati na prvoj crti bojišnice uz rijeku Kupu.

storyeditor/2024-07-05/PXL_190713_6431395.jpg Dubrovačko-neretvanska županija i dalje je hit Porast broja turističkih dolazaka, kao i noćenja storyeditor/2024-07-04/ljeto_u_kc_1.JPG Hrpa koncerata, filmova, lutkarskih i klaunskih zabava te edukativnih radionica Stižu Cetinski, Rozga i Songkillersi te popularno Kino pod zvijezdama Pilot-projekt Javni prijevoz još tri mjeseca besplatan