Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka 64 pregleda
Novi europski projekt Udruge 'Srce'

Devet osobnih asistenata unaprijedit će kvalitetu života osobama s teškoćama

asistenti u nastavi
Foto: Zagrebačka županija
Projekt je vrijedan 1,7 milijuna kuna, zaposlit će devet osoba i unaprijediti kvalitetu života osoba s najtežom vrstom invaliditeta i intelektualnim teškoćama

Udruga 'Srce' iz Svetog Ivana Zeline započela je s provedbom još jednog, trećeg u nizu projekta sufinanciranog sredstvima Europskoga socijalnog fonda. Projektom 'Osobni asistent', sedam osoba s intelektualnim teškoćama i dvije osobe s tjelesnim invaliditetom dobit će asistenta koji će im, tijekom dvije godine, četiri sata dnevno, pomagati u svakodnevnim aktivnostima u krugu njihove obitelji.

"Uloga osobnog asistenta je da bude izravna pomoć korisniku, ali i da rastereti njegovu obitelj. Osobito je važno što su ovim projektom, prvi puta, osobnog asistenta dobile i osobe s intelektualnim teškoćama. To je veliki iskorak u našem radu na što smo izuzetno ponosni", rekla je Đurđa Penava, predsjednica „Srca“, izvijestili su iz Zagrebačke županije

Marija Kotarski, članica Udruge 'Srce', jedna je od osoba koja je dobila asistenta.

"Meni je ova pomoć iznimno važna. Maja, moja osobna asistentica pomoći će mi da budem samostalnija, da moj život dobije novu komponentu neovisnosti. I dosad sam pokušavala biti što samostalnija, dosta sam stvari sama obavljala, no za to mi je, zbog motoričkih oštećenja koje cerebralna paraliza nosi sa sobom, trebalo puno vremena. I puno sam ovisila o svojoj mami. Ovim projektom sve će biti lakše", rekla je Marija, zahvalivši svima koji su podržali projekt.

Zahvalu je uputila i Božena Bukal, majka osobe koja će koristiti pomoć osobnog asistenta. "Nakon 14 godina imat ću jedan sat dnevno vremena za sebe. Od srca hvala svima koji su omogućili ovaj projekt", rekla je Bukal.