Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Međimurska županija donirala opremu

Dio načelnika odbija dati novac za rad HGSS-a Čakovec

Matija Posavec s HGSS-ovcima
Foto: Međimurska županija
Iako mnogi smatraju da je gorska služba rezervirana za regije i područja koji imaju planine, to nije tako, kaže župan Matija Posavec

Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Čakovec bogatija je za novu opremu kojoj joj je donirala Međimurska županija. Dvadeset volontera HGSS-a dobilo je specijalizirane zaštitne prsluke, kacige, daske za imobilizaciju, trake za spinalna nosila, stabilizator glave i termovizijsku kameru za potrage za osobama izvan urbanih područja. Iako HGSS u Međimurju djeluje od 2014. godine, Neven Putar, pročelnik Stanice Čakovec, kaže da neke općine još nisu potpisale sporazum o sufinanciranju iako im je to zakonska obveza.

Predstavljanje Međimurja u Zagrebu Predstavljanje kulturne baštine i turističke ponude u Zagrebu Međimurska popevka, meso z’tiblice... u Hrvatskoj kući

U Međimurju su izazov rijeke

– Neću ih imenovati, prepoznat će se načelnici sami. Na žalost, pokazalo se dosad da neke općine sporazume potpišu tek kad se na njihovu području dogodi neka nesreća ili prirodna katastrofa. Sredstva koja dobivamo nisu dostatna za troškove koje imamo i apeliram na načelnike da se osvijeste i potpišu sporazume – ističe N. Putar i dodaje da su najveću podršku imali od Županije i Grada Čakovca. HGSS je od osnutka u Međimurju napravio jako puno, od edukacije, pripreme i školovanja članova iz cijelog područja županije do preventivnih akcija, osiguranja manifestacija poput Vincekova pohoda, potraga za nestalima i spašavanja. I to ne samo u Međimurju.

– Naše prisustvo znači manje nezgoda i nesreća – kaže Putar. Iako mnogi smatraju da je gorska služba rezervirana za regije i područja koji imaju planine, to nije tako, kaže župan Matija Posavec. – Svaka sredina ima svoje izazove, a jedan od naših izazova su rijeke u Međimurju, nepovoljne vremenske prilike i elementarne nepogode.

Dobro organizirani

Na njih na žalost ne možemo utjecati pa stoga moramo imati dobro ustrojen HGSS kao temeljni stup u sustavu civilne zaštite, koji je u Međimurju izuzetno vrlo dobro organiziran – napominje Posavec, koji poziva sve gradove i općine da se pridruže u sufinanciranju HGSS-a. Prvi Međimurac koji je položio sve ispite za gorskog spasioca je 57-godišnji Josip Naranđa iz Preloga, koji se za to pripremao tri godine. Najmlađi je član HGSS-a 20-godišnji Čakovčanin Tin Novosel.

Graditeljska škola Čakovec Međimurje Počeo projekt Laboratorij arhitekture za 60 srednjoškolaca