Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Općina Rugvica bila je domaćin Županijske smotre učeničkih zadruga

Dio učeničke smotre i drvena posavska hiža

Foto: Dražen Kopač
Neki od radova učenika bili su i eko sokovi, radovi od tekstila, unikatni nakit, suveniri..

Umjetnički radovi, suveniri, kućice za ptice, hoteli za kukce... Ručni radovi talentiranih učenika osnovnih škola iz cijele Zagrebačke županije izloženi su bili u Osnovnoj školi Rugvica, gdje je održana Županijska smotra učeničkih zadruga. Događaj je otvorio nastup školskog zbora, a tijekom dana odabrane su i tri najuspješnije zadruge koje će predstavljati Zagrebačku županiju na Državnoj smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske, koja će se održati 27. rujna u Vinkovcima.

Radovi iz 3D printera

Smotru je svečano otvorio zamjenik župana Damir Tomljenović, a dobrodošlicu učenicima i profesorima zaželjeli su domaćini – načelnik Općine Rugvica Mato Čičak te ravnatelj škole Robert Munđer. Na županijskoj smotri sudjelovalo je 19 zadruga, od njih ukupno 38 koliko ih je registrirano u osnovnim i srednjim školama te centrima za odgoj i obrazovanje.

A moglo se pronaći mnogo zanimljivih rukotvorina: od unikatnog nakita i keramike, radova od tekstila, radova nastalih 3D printerom do ekoloških proizvoda poput sokova, ljekovitih ulja i tonika.

– Radovi na ovoj izložbi rezultat su marljivog rada naših osnovnoškolskih i nekoliko srednjoškolskih zadruga nastalih u njihovo slobodno vrijeme koje su oni odlučili korisno iskoristiti i steći nove vještine – rekao je zamjenik župana Tomljenović koji je bio na otvorenju smotre, podsjetivši na velika ulaganja Županije u školstvo.

– Nedavno smo u Klinča Selima otvorili novu sportsku dvoranu koju smo samostalno financirali, a da kraja ove godine otvorit ćemo još dvije sportske dvorane i dvije škole – naglasio je Tomljenović.

Škola se držala tradicije

Inače, zadruge iz Zagrebačke  županije izuzetno su aktivne, a djeca tako razvijaju poduzetnički duh te njeguju tradiciju i čuvaju 
običaje svog kraja. S popuštanjem  epidemioloških mjera, kazali su u Županiji, očekuje se i ponovna aktivacija međužupanijske i 
međunarodne suradnje po kojoj su županijske učeničke zadruge  specifične u Republici Hrvatskoj.

U ime domaćina, Općine Rugvica, zadovoljstvo viđenim na  smotri izrazio je i načelnik Rugvice te potpredsjednik Županijske 
skupštine Mato Čičak.

– Drago mi je da se Osnovna škola Rugvica, odnosno Učenička zadruga Horugva, držala teme naše tradicionalne drvene gradnje, poznate kao posavska hiža – pohvalio je događaj Čičak te čestitao svim učenicima i mentorima na trudu, kreativnosti i sudjelovanju na ovoj smotri.