Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Centar za odgoj i obrazovanje u Čakovcu proslavio 50 godina rada

Djeca i zaposlenici zaslužuju bolje uvjete za rad, čeka se nova zgrada

Foto: Međimurska županija
Posljednjih 20 godina ustanova u Čakovcu, uz ostalo, organizira i poludnevni boravak za osobe s teškoćama u razvoju starije od 21 godine

Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec, ustanova za učenike s teškoćama u razvoju, obilježio je 50 godina rada.

Stručni rad

Centar djeluje od 1971., od 1981. u njemu započinje odgojno-obrazovni rad s djecom s poremećajem iz spektra autizma, a 
posljednjih 20 godina organizira poludnevni boravak za osobe s teškoćama u razvoju starije od 21 godine.

Danas školuje 150 učenika s većim teškoćama u razvoju kroz 34 posebna razredna odjela te zapošljava 75 djelatnika. Učenici kroz školski sportski klub, ali i učeničke zadruge postižu zapažene uspjehe na lokalnoj i državnoj razini. Pet godina izrađivali su skulpture Oskara znanja kao nagrade za najbolje učenike u državi.

Centar upisuje sve veći broj djece s težim razvojnim teškoćama čija edukacija i rehabilitacija zahtjeva profesionalni angažman različitih struka - stručni suradnici, pedagozi, psiholozi i defektolozi imaju veliku ulogu u  razvijanju samostalnosti i neovisnosti o tuđoj pomoći kod djece.

– Potrebe učenika i roditelja uvijek su u središtu naše pozornosti. Stoga su naši prioriteti neprestano usmjereni na poboljšanje kvalitete odgojno-obrazovnog rada, stalnom unapređenju nastave novim metodama. Imamo potrebna stručna znanja koja neprestano i ciljano nadograđujemo prateći najnovija znanstvena područja u zaštiti osoba s teškoćama. Sve se više javlja potreba za našim uslugama u centru, ali i u lokalnoj zajednici – istaknula je ravnateljica Dragica Benčik i dodala da učenici svoje brojne vještine stječu radom sa stručnjacima, pa zato mogu aktivno i ravnopravno sudjelovati u brojnim društvenim i javnim događanjima.

Ovo je poziv

Čestitku za uspješnih 50 godina rada uputio je zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec istaknuvši da se djeca s teškoćama u razvoju susreću s različitim oblicima isključenosti i da je svima zadaća pružiti im podršku.

– Ovaj posao mogu raditi samo oni koji imaju empatiju, dušu i srce i zato čestitam zaposlenicima Centra jer ovo nije samo posao ovo je poziv – istaknuo je.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini rekla je da djeca i zaposlenici Centra zaslužuju bolje uvjete za rad.

– Grad ima spremnu projektnu dokumentaciju za izgradnju novog, većeg, prostorno adekvatnijeg Centra za odgoj i obrazovanje, 
no trebamo pomoć svih institucija iz Zagreba koje nam u tome mogu pomoći – kazala je.

Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, rekao je kako je vrijeme da se realizira dugo očekivani projekt.