Izbornik
Naslovnica Županije
Potpisan sporazum i položen kamen temeljac

Djeca s teškoćama u razvoju napokon će dobiti novu školu i primjerene uvjete

Izgradnjom škole djeci s teškoćama u razvoju osigurat će se uvjeti primjereni za boravak te odvijanje odgojno-obrazovnih procesa
1/4
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Izgradnja nove školske zgrade OŠ Milana Amruša trebala bi završiti u roku od godinu i pol, a investicija je "teška" 7,8 milijuna eura

Nakon punih 47 godina života u "privremenom" smještaju, napokon će biti izgrađena nova školska zgrada Osnovne škole Milana Amruša u Slavonskom Brodu.

Ova škola specifična je po tome što je jedina u Brodsko-posavskoj županiji koju pohađaju isključivo djeca s teškoćama u razvoju, a uvjeti u njoj su katastrofalni. Nastava se u njoj desetljećima odvijala u neadekvatnom i neprimjerenom prostoru bez zadovoljavanja osnovnih pedagoških standarda. Zbog otpadanja žbuke sa stropa i drugih problema roditelji su u više navrata prosvjedovali. Odgovorni su im stalno obećavali kako je izgradnja nove školske zgrade prioritet, ali ništa konkretno nisu poduzimali.

Nisu gubili nadu
No roditelji i učenici nisu gubili strpljenje i nadu. Sada je napokon potpisan sporazum i položen kamen temeljac.

– Presretni smo! Ovo je zaista povijesni događaj i veliki dan za sve naše učenike, roditelje i djelatnike. Imamo velike planove u novoj školskoj zgradi i jedva čekamo njezin završetak – rekla je ravnateljica škole Nataša Čošić.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

U prostoru nove zgrade, bruto površine 4463,56 četvornih metara, pružat će se socijalne usluge boravka za odrasle osobe s invaliditetom, rane razvojne podrške za djecu s teškoćama u razvoju i psihosocijalne podrške, sukladno propisima koji pokrivaju sustav socijalne skrbi. Njezinom izgradnjom djeci s teškoćama u razvoju osigurat će se uvjeti primjereni za boravak te odvijanje odgojno-obrazovnih procesa i psihosocijalne rehabilitacije u primjerenim uvjetima. Ujedno, u budućnosti će se otvoriti pretpostavke za uvođenje pojedinih programa predškolskog odgoja, kao i srednjoškolskih programa.

– Žao mi je što se tako dugo čekalo, ali najvažnije je da počinju radovi na ovakvom jednom objektu, koji je od velike važnosti ne samo za ovaj grad i županiju nego i šire, jer ovamo dolaze i djeca iz drugih županija. Ovdje je stvar bila nešto kompliciranija zbog imovinskopravnih odnosa i rješavanja problema oko nekih nekretnina u gradu, ali na kraju je sve riješeno na opće zadovoljstvo – istaknuo je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Jedina u regiji
Gradnja nove školske zgrade trebala bi završiti u roku od godinu i pol, a investicija je teška 7,8 milijuna eura. Projekt će se financirati u okviru državnog proračuna, pri čemu će Ministarstvo znanosti i obrazovanja participirati s 85,70% sredstava, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike s 9,18%, a Brodsko-posavska županija s 5,12% iznosa.

– Ovo je jedina škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju djece s teškoćama u razvoju u regiji, što dovoljno govori o važnosti cijelog projekta. Zato želim i nastavnicima i učenicima da što prije uđu u nove, primjerene prostore. Hvala svima koji su pridonijeli realizaciji ovog projekta – istaknuo je brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

V.d. gradonačelnika Ilija Nikolić Za najniže mirovine Umirovljenicima do 35 eura božićnice U proračunu za iduću godinu predviđeno je 19 kapitalnih projekata uz još jedan, poslovnu zonu u Velikom Korenovu, koji će se financirati sredstvima Grada Bjelovar želi biti poželjan grad za mlade i za investitore Proračun najveći u povijesti uz ulaganja kakva nismo imali nikada Subvencije za staklenke za med Potpora VPŽ Župan donio odluku o subvencijama za staklenke za med