Izbornik
Naslovnica Gradovi
Bjelovar želi biti poželjan grad za mlade i za investitore

Proračun najveći u povijesti uz ulaganja kakva nismo imali nikada

U proračunu za iduću godinu predviđeno je 19 kapitalnih projekata uz još jedan, poslovnu zonu u Velikom Korenovu, koji će se financirati sredstvima Grada
1/2
Foto: Bjelovar
Želimo poslati poruku da svakom poduzetniku u Bjelovaru euro vrijedi više nego bilo gdje drugdje u Hrvatskoj i da dođu tu investirati, kaže gradonačelnik Dario Hrebak

Gradonačelnik Dario Hrebak s koalicijskim partnerima predstavio je proračun za 2024. godinu koji iznosi 89,061.605 eura, a u navedenom proračunu nalazi se 20 kapitalnih projekata, među kojima je osam energetskih obnova.

Obnove vrtića i škola
– Proračun za sljedeću godinu najveći je u povijesti Bjelovara i iznosi 89 milijuna eura, a od 1. siječnja 2024. postajemo najveći grad s najmanjim porezom na dohodak u državi od 18 posto. Želimo poslati poruku da svakom poduzetniku u Bjelovaru euro vrijedi više nego bilo gdje drugdje u Hrvatskoj i da dođu tu investirati. Građani koji odluče živjeti u Bjelovaru na četveročlanu obitelj dobit će još jednu plaću s porezom na dohodak, porezom na potrošnju kojeg nema u Bjelovaru, s jednom od najmanjih cijena vrtića u državi i komunalnih usluga, komunalnim doprinosom i naknadom. Želimo biti poželjan grad za mlade i za investitore. Mi mislimo da će taj porez na dohodak umanjiti prihode gradskog proračuna za nekih 800 tisuća eura do milijun eura, no očekuje se rast od tri posto u državi i prema tome još veći rast u gradskoj blagajni – poručio je gradonačelnik te dodao kako nema razloga za zabrinutost za gradske financije.

U proračunu za iduću godinu predviđeno je 19 kapitalnih projekata uz još jedan, poslovnu zonu u Velikom Korenovu, koji će se financirati iz sredstava Grada.

– Planirano je osam energetskih obnova, društveni dom Trojstveni Markovac i Gudovac, IV. osnovna škola, Osnovna škola Prgomelje, streljana, prostorije NK Lasta Gudovac, dvorana Taekwondo kluba Omega, Barutana, to su projekti koji su odobreni, čekamo alokaciju sredstava i smatramo da će se naći i financije europskih fondova za njihovo financiranje. Tu je i šest cjelovitih obnova, tri vrtića, VI. osnovna škola, bušotina Veliko Korenovo i poslovna zona Veliko Korenovo. Ukupno kapitalna ulaganja čine 60 posto proračuna Grada Bjelovara, to se još nikad nije dogodilo – napomenuo je Hrebak. Proračun je veći od današnjeg rebalansa 49 posto, a porez veći 25 posto u odnosu na prošlu godinu, dok su izvorni prihodi s 87 došli na 130 milijuna. Proračun je prošao javno savjetovanje i planira se njegovo usvajanje na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. Pročelnica Upravnog odjela za financije i javne prihode Grada Bjelovara Mirela Bašić otkrila je više detalja.

Projekcije za dvije godine
– Proračun za sljedeću godinu iznosi nešto više od 89 milijuna eura, 49 posto je veći od rebalansa. Uz proračun radimo projekcije za dvije iduće godine, za 2025. projekcija je 59 milijuna eura, a za 2026. godinu 46 milijuna eura. Proračun je bio na savjetovanju sa zainteresiranom javnošću od 8. do 14. studenog i nije stigao nijedan prijedlog, primjedba ili mišljenje. Što se prihoda tiče, planirali smo ih sve na razini ove godine, osim što smo porez malo povećali, iz udruge gradova rekli su nam da možemo više povećati porez, mi smo išli s nekih osam posto jer ne znamo kako će se kretati – navela je.

V.d. gradonačelnika Ilija Nikolić Za najniže mirovine Umirovljenicima do 35 eura božićnice Kako se programira rad jednog robota, prikazao je Franko Slota, a o radu u robotičarima govorila je i Eva Petranović Kutinski robotičari su na svjetskom natjecanju iz robotike Robotičari nakon sjajnih rezultata na svjetskom natjecanju predstavili svoj rad Akademski kipar Mate Roščić izrađuje bistu nezaboravljenog pjevača Vinka Coce koja će biti postavljena u njegovu rodnom Trogiru Cijela priča krenula od obitelji Coce Legendarni Vinko Coce dobit će spomenik u rodnom Trogiru