Izbornik
Naslovnica Županije
Cijela priča krenula od obitelji Coce

Legendarni Vinko Coce dobit će spomenik u rodnom Trogiru

Akademski kipar Mate Roščić izrađuje bistu nezaboravljenog pjevača Vinka Coce koja će biti postavljena u njegovu rodnom Trogiru
1/3
Foto: SDŽ
Splitsko-dalmatinska županija u suradnji s Klesarskom školom u Pučišćima, akademskim kiparom Matom Roščićem, Stipom Vrandečićem, Jadrankamenom i brojnim Hrvatima odlučila je pokloniti poprsje Vinka Coce Trogiru

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i zamjenik župana Stipe Čogelja sa suradnicima boravili su na Braču, na kojem su obišli Klesarsku školu u Pučišćima, u kojoj akademski kipar Mate Roščić izrađuje poprsje nezaboravljenog pjevača Vinka Coce koje će biti postavljeno u njegovu rodnom Trogiru.

Suho zlato
Roščić je otkrio da je cijela priča krenula od obitelji Coce, a podržala ju je Splitsko-dalmatinska županija.

– Coce je jedan od simbola Dalmacije. Svi smo mi Coce – on je bio čovjek iz naroda. Njegova obitelj već dugi niz godina pokušava napraviti njegovo spomen-obilježje, a sada dolazi do realizacije zahvaljujući Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja je prihvatila tu ideju. Skupio se tim entuzijasta te zaljubljenika u tradiciju i baštinu, kojoj Vinko Coce pripada. On nam je ostavio prekrasnu priču za budućnost kroz klapsku pjesmu, Dalmaciju i Hajduk. Tako je nastala jedna priča Klesarske škole, koja sudjeluje u projektu sa svojim učenicima – rekao je Roščić.

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja istaknuo je da je zahvalan na svemu što je Vinko Coce ostavio Dalmaciji.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

– Stavili smo Vinka Cocu u naš kamen, naše suho zlato. Toliko je značio Dalmaciji i svima nama. U suradnji s Klesarskom školom u Pučišćima, akademskim kiparom Matom Roščićem, Stipom Vrandečićem, Jadrankamenom i brojnim Hrvatima odlučili smo pokloniti poprsje Vinka Coce Trogiru i njegovoj obitelji, kako bismo donekle pokušali vratiti sve ono što nam je Vinko Coce ostavio – izjavio je Čogelja.

Župan Boban sa suradnicima obišao je i radove na bračkim infrastrukturnim projektima.

U općini Pučišća radi se pretovarna stanica za cijeli otok Brač, u sklopu projekta zbrinjavanja otpada na području Županije, a obišli su i luku u Milni, prometnice između Supetra i Splitske te Nerežišća i Ložišća.

– Aktivnosti na Braču zahuktale su se u velikom obujmu. Nadam se da će se sve završiti u dogovorenim rokovima kako bismo stanovnicima Brača i turistima osigurali lakši život. Pretovarna stanica za građane Brača znači konačno odlaganje otpada na jednome mjestu, a daljnja briga bit će na Centru za zbrinjavanje otpada u Lećevici – izjavio je Boban.

Ravnatelj Regionalnog centra za zbrinjavanje otpada Ivan Vukorepa istaknuo je da je izgradnja pretovarne stanice na Braču jedan od ključnih elemenata za cjelovit sustav gospodarenja otpadom.

– Ovim smo korak bliže cilju, a to je kompletna izgradnja centra u Lećevici – rekao je Vukorepa.

Načelnik Općine Pučišća Marino Kaštelan također je izrazio zadovoljstvo izgradnjom ove stanice.

Pripreme za nove luke
Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije investitor je ukupno 413 metara dogradnje operativne obale u luci Milna.

– Riječ je o drugoj fazi izgradnje obale, a prva faza bila je izgradnja katamaranskog pristaništa. Osim operativnog dijela luke, bit će pedesetak nautičkih i više od 60 komunalnih vezova – izjavio je ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević.

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja istaknuo je kako naše luke doživljavaju renesansu zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Danas smo ovdje u Milni, ali i u Supetru i Bolu na Braču rade se pripreme za izvođenje radova za izgradnju novih luka. Takve luke su naš "forte", želimo omogućiti bolji i ugodniji život našim građanima te bolji prijevoz za naše turiste – izjavio je Čogelja.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Petar Škorić naveo je kako u Ložišćima Županijska uprava za ceste dovršava širenje prometnice prema Milni.

– Ovo nam je proteklih godina bilo usko grlo i dosta opasna cesta. Ovim širenjem poboljšat ćemo sigurnost svih sudionika u prometu. Na otoku Braču nakon prve faze projekta Pučišća – Povlja obišli smo radove na sanaciji dviju krivina u sklopu toga projekta. Pripremamo projektiranje ceste prema Pučišćima, a radimo i na projektu izgradnje prometnice Vela Farska – Murvica, kako bismo općinu Bol povezali sa županijskom cestom – rekao je Škorić i dodao da je u Sutivanu prošle godine dovršena obilaznica.

Postali smo prvi 'plastic-free' Advent u Hrvatskoj, što je bio poticaj da se svjetlo reflektora usmjeri na nas šibenik Adventura u znaku Dražena Petrovića, klizališta i svirki Izgradnja privatne bolnice Priora u Čepinu zajednički je projekt prof. dr. sc. Milomira Ninkovića, uglednog liječnika svjetskoga glasa u području plastične i rekonstruktivne kirurgije, te Marka Pipunića, vlasnika tvrtke Žito Općina Čepin Projekt tvrtke Žito – medicinski centar Priora i hotel Materra Predstavljen program Adventa u Vinkovcima Predstavljen program Adventa u Vinkovcima Snjegović Vinko pravi je Šokac s kapom, dukatom i zlatovezom