Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Kvalitetno zbrinjavanje otpada

Do kraja godine bit će sagrađeno reciklažno dvorište u Kutini

1/2
Foto: Grad Kutina
Nalazit će se u blizini gradskog deponija, na kraju Radićeve ulice

U Kutini je započeo projekt gradnje reciklažnog dvorišta. Nositelj projekta ”Reciklažno dvorište s pogonom za razvrstavanje komunalnog otpada, Etapa 1 – reciklažno dvorište“ je Grad Kutina, a ukupno je vrijedan gotovo 3,4 milijuna kuna od čega 85% sufinancira Ministarstvo zaštite okoliša i energetike putem Kohezijskog fonda dok će grad Kutina osigurati 519.687,35 kn.

Predstavljanju projekta, uz gradonačelnika Zlatka Babića, pročelnika UO za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša Eduarda Gelešića i predstavnike Grada, nazočila je i direktorica Eko Moslavine Adrijana Cvrtila.

HGSS Kutina bit će na turističkim stazama HGSS Kutina dobio prostor - planiraju napraviti kartu Moslavačke gore

Početak gradnje u travnju

Gradonačelnik je istaknuo da su potpisani svi ugovori te da je sve spremno za početak realizacije projekta reciklažnog dvorišta koje će se nalaziti u blizini deponija komunalnog otpada, na kraju ulice Stjepana Radića.

– Početak gradnje reciklažnog dvorišta očekuje se u travnju, a završetak u studenom tekuće godine. Radno vrijeme reciklažnog dvorišta bit će prilagođeno građanima, a važno je napomenuti da će u reciklažnom dvorištu, kojim će upravljati Eko Moslavina, korisnici javnih usluga s područja Grada Kutine besplatno moći odložiti većinu otpada iz domaćinstva koji se ne prikuplja u redovnom odvozu – dodao je Z. Babić. Zaprimat će se i otpad od pravnih osoba s područja Grada Kutine, no one će za to plaćati.

Korisnici su dužni sami predati otpad, odnosno dopremiti ga i odložiti u spremnike reciklažnog dvorišta uz kontrolu i nadzor djelatnika Eko Moslavine.

Grad Kutina Novi vlasnik Kutina za 14 milijuna kuna prodala odmaralište na Malom Lošinju

– Namjena reciklažnog dvorišta bit će prvenstveno da se našim sugrađanima omogući kvalitetno zbrinjavanje otpada, a vjerujem da će se tim projektom smanjiti ilegalno odlaganje otpada u šumama i na poljskim putevima što trenutačno predstavlja veliki problem i u posljednje je vrijeme uzelo previše maha –poručio je gradonačelnik koji očekuje da će dvorište biti pušteno u rad do kraja godine.

Odvojeno odlaganje otpada

Uspostavom reciklažnog dvorišta, rečeno je, doprinijet će se povećanju stope razvrstavanja komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište, prije svega opasnog otpada, otpadnog papira, metala, stakla, plastike, tekstila te krupnog komunalnog otpada i posebnih kategorija otpada.

Svaki korisnik zakonski može dopremiti sav navedeni otpad te ujedno i građevinski otpad iz kućanstva u količini do 200 kg unutar 6 mjeseci. Tijekom projekta organizirat će se informativno-obrazovne aktivnosti koje će obuhvatiti minimalno 70% kućanstava na području Kutine s ciljem poticanja stanovništva na odvojeno odlaganje otpada i ukazivanjem na prednosti takvog odlaganja.

Kutina za potrebe mladih Kutina ide u gradnju stanova po POS programu