Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Projekt se financira iz EU

Do kraja godine Novska dobiva Dnevni centar za starije osobe, a sljedeći je korak Dom za starije

Foto: Grad Novska
Klaster kulture imat će više namjena: muzejsko-galerijsku, ugostiteljsku i restoransku ponudu

Ispred gradilišta budućeg Dnevnog centra za starije osobe Novska održana je početna konferencija projekta vrijednog 10,787.507,14 kuna kojim će se unaprijediti i opremiti socijalna infrastruktura u svrhu prevencije institucionalizacije starijih osoba te će se pridonijeti razvoju mreže izvaninstitucionalnih usluga za starije osobe na području grada Novske. Projekt se u cijelosti financira bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

MEĐU DEVET HRVATSKIH GRADOVA U RH Novska dobila certifikat “Grad za mlade”

Na početnoj konferenciji projekt su predstavili gradonačelnik Grada Novske Marin Piletić i Ružica Čakširan, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Sisak, koji će upravljati novljanskim dnevnim centrom.

Bolja kvaliteta života

– Za naše starije sugrađane u protekle četiri godine omogućili smo socijalnu uslugu pomoći u kući kojom smo zaposlili više do stotinu žena za više od tisuću korisnika kroz projekt Zaželi, a obnovom ove zgrade omogućit ćemo i uslugu dnevnog boravka u suradnji sa sisačkim Domom za starije. Sljedeći korak je dogradnja ovog objekta za potrebe Doma za starije – izjavio je gradonačelnik Marin Piletić.

Ružica Čakširan izjavila je da je “upravo Grad Novska primjer kako se i lokalna vlast može brinuti o potrebama svojih starijih sugrađana”.

Nastavljaju se radovi na dogradnji i rekonstrukciji Hotela Knopp u Novskoj Do kraja 2022. bit će gotovo novo društveno okupljalište Novljana i ukras samog grada

Razvojna agencija Grada Novske – NORA pripremila je projekt te pruža podršku projektu. Ugovor o prenamjeni i rekonstrukciji zgrade potpisan je 6. travnja, a radovi su već u punom zamahu te se očekuje završetak radova na rekonstrukciji objekta do kraja ove godine.

Projekt će stvoriti preduvjete za poboljšanje kvalitete života starijih osoba i jasno je opredjeljenje Grada Novske da se starijim osobama osigura neovisnost, društveno sudjelovanje, skrb, aktivno starenje i dostojanstvo zlatnih godina u Novskoj.

Aktivno starenje

Nositelj projekta je Dom za starije i nemoćne osobe Sisak, a isti se provodi u partnerstvu s Gradom Novskom, Centrom za socijalnu skrb Novska te Gradskim društvom Crvenog križa Novska. Nakon rekonstrukcije objekta slijedi opremanje u skladu s najvišim standardima izvaninstitucionalne skrbi za starije osobe, edukacije za osoblje dnevnog centra i animiranje zajednice za međugeneracijsku solidarnost i aktivno starenje.