Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Nastavljaju se radovi na dogradnji i rekonstrukciji Hotela Knopp u Novskoj

Do kraja 2022. bit će gotovo novo društveno okupljalište Novljana i ukras samog grada

Foto: Grad Novska
Klaster kulture imat će više namjena: muzejsko-galerijsku, ugostiteljsku i restoransku ponudu

Nastavljaju se dogradnja i rekonstrukcija Hotela Knopp. Novi dio napreduje planiranom dinamikom, dok bi poslovi spajanja novog i preostalog starog dijela nakon nedavnog urušavanja uskoro trebali započeti.

SURADNJA KUTINE I HRVATSKIH VODA Za akumulaciju Polojac gotovo 60 milijuna kuna

Pazi se na svaku ciglu

Iako su ti poslovi puno složeniji, konzervatori su ostali pri svome stavu da treba očuvati što više dijelova postojeće građevine. Ističu da je važan svaki dio zidova davno građene zgrade Hotela Knopp, pa građevinari s pažnjom vade svaku bolje očuvanu ciglu iz temeljnih zidova.

Cigla se čisti, zbog vlage suši, a nakon toga ponovno ugrađuje u zidove podrumskih prostorija i spoja zidova starog i novog dijela. Izvođači ističu da neće biti jednostavno izvesti ovaj građevinski zahvat, no obrisi konstrukcije budućeg objekta Novljanima su već vidljivi.

Prema izvedbenom projektu interijera ASK atelijera iz Zagreba i autora cijelog projekta, arhitekta Tihomila Matkovića, Klaster kulture imat će više namjena: muzejsko-galerijsku, ugostiteljsku i restoransku ponudu. Nekadašnja plesna dvorana bit će rekonstruirana prema jedinoj sačuvanoj fotografiji unutrašnjosti, snimljenoj prije jednog stoljeća.

Projektna dokumentacija financirana je iz sredstava europskih fondova, dosadašnji radovi plaćeni su nacionalnim sredstvima, a nedavno su nova sredstva dobivena i od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Sredstva iz gradskog proračuna i kredit podignut kao garancija radova još nisu uključeni u financiranje.

UKLJUČILE SE OPĆINE Čepovi za oboljele od leukemije

Uređen i vanjski dio

U gradskoj upravi ističu da i dalje očekuju nastavak financiranja radova na Hotelu Knopp iz drugih izvora kako bi udio vlastitih sredstava bio što manji.

U gradskoj upravi očekuju, a u projekt se i ušlo s tim ciljem, da Hotel Knopp s uređenim vanjskim dijelom, parkiralištem i terasom ponovno postane mjesto okupljanja i ukras Novske.

– Jedan od simbola prošlosti Novske, stari hotel Knopp koji je desetljećima bio zapušten dobiva novu funkciju i vraća stari sjaj. Obnovom zgrade građene u drugoj polovici 19. stoljeća vratit će se prvotni izgled, a dogradnjom novih dijelova to postaje Klaster kulture, središte društvenog života i mjesto okupljanja – rekao je gradonačelnik Novske Marin Piletić. Planirani rok gradnje i završetka radova je do kraja 2022. godine.