Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
SURADNJA KUTINE I HRVATSKIH VODA

Za akumulaciju Polojac gotovo 60 milijuna kuna

Foto: Grad Kutina
Projekti Hrvatskih voda na području Grada Kutine predstavljeni su u vijećnici Gradskog vijeća Grada Kutine

Među projektima na području Grada Kutine za koje su zadužene Hrvatske vode je i ulaganje od oko 78 milijuna kuna u tri projekta, od kojih je najveći akumulacija Polojac. Akumulacija Polojac projektirana je za potrebe obrane od poplava grada Kutine, oplemenjivanje malih voda nizvodno od brane tijekom sušnog razdoblja, navodnjavanje poljoprivrednih površina i rekreacije stanovništva.

Kutinsku gospodarsku perjanicu očekuje velik investicijski i razvojni ciklus Fond za pravednu tranziciju pomoći će Petrokemiji pri zelenoj tranziciji

Smještena je na istoimenom vodotoku, lijevom pritoku Kutinice, južno od naselja Šartovac a oko 700 metara uzvodno od vodomjerne postaje Kutina – Polojac. Vrijednost izgradnje akumulacije Polojac prema glavnom projektu iznosi 59,731.250,00 kn. Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa potrebno je obaviti do kraja 2021. godine, nakon toga slijedi postupak javne nabave za izvođenje radova i ugovaranje istih do kraja 2021.godine, samo izvođenje radova planira od 2022. godine do 2023. godine te krajem iste godine prvo punjenje akumulacije i probni rad akumulacije.

Među ostalim projektima ističu se Regulacija vodotoka Kutinica od rkm 10+374 do rkm 13+511 na području grada Kutina te gradnja desnog nasipa Rijeke Ilove (5+200– 9+533) od ušća u Kutinicu do autoceste Lipovac – Zagreb. Gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić istaknuo je dobru suradnju s Hrvatskim vodama i u projektu Aglomeracije Kutina gdje će se nakon realizacije projekta 5000 stanovnika Kutine moći priključiti na vodovod i 4000 na kanalizaciju te na izgradnji pješačko-biciklističke staze uz Kutinicu.

Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, govorio je o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa te pozvao Grad i građane Kutine na suradnju pri rješavanju imovinsko-pravnih odnosa kako bi svi projekti bili u skladu s očekivanim vremenskim rokovima.