Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Kutinsku gospodarsku perjanicu očekuje velik investicijski i razvojni ciklus

Fond za pravednu tranziciju pomoći će Petrokemiji pri zelenoj tranziciji

Foto: Grad Kutina
Grad Kutina može se pohvaliti time da povlači znatna sredstva iz Europske unije, prije svega imamo projekt Aglomeracije koji je vrijedan 500 milijuna kn, istaknuo je gradonačenik

Na inicijativu gradonačelnika Zlatka Babića u Kutini je održana konferencija na temu mogućnosti koje pruža Fond za pravednu tranziciju (JTF) za buduća ulaganja u razvoj Petrokemije.

UKLJUČILE SE OPĆINE Čepovi za oboljele od leukemije

Program restrukturiranja

Naime, Petrokemija Kutina je krajem 2018. provela proces privatizacije u kojem su Vlada RH i novi strateški partneri i većinski dioničari INA d.d. i PPD d.o.o. zajedničkim snagama dokapitalizirali tvrtku što je omogućilo pokretanje ciklusa ambicioznog programa restrukturiranja. Petrokemija je prema većini pokazatelja i jedan od najvažnijih hrvatskih gospodarskih subjekata. Stoga i za grad Kutinu Petrokemija ima neizmjernu važnost, rečeno je na konferenciji. Do 2026. godine Petrokemija mora ispuniti uvjete iz okolišnih dozvola RH i EU što zahtjeva znatna, dugotrajna, tehnološki složena i sustavna ulaganja za čiju realizaciju vlastita financijska sredstva tvrtke nisu dovoljna, te je neophodno osigurati i druge izvore, prvenstveno fondove EU. Tome bi trebao poslužiti Fond za pravednu tranziciju (JTF).

– Grad Kutina može se pohvaliti time da povlači znatna sredstva iz Europske unije, prije svega imamo projekt Aglomeracije koji je vrijedan 500 milijuna kn, a imamo i ostale naše projekte koji su na razini od 250 milijuna kuna. Petrokemija je najveći gospodarski subjekt na našem području i njezin opstanak izuzetno nam je važan – rekao je gradonačelnik Babić.

– Petrokemija Kutina posluje u skladu sa svim zakonima RH i EU, no u idućih od 10 do 30 godina pred tvrtkom je veliki zadatak prilagodbe na buduće klimatski neutralne politike. Tvrtka je u posljednjih nekoliko godina stabilizirala svoje poslovanje te smo spremni na novi razvojni ciklus. Strategija “Petrokemija 20 – 30” predviđa da do 2030. u osnovni razvojni ciklus uložimo 1,7 milijardi kuna. Najveći dio sredstava Petrokemija će osigurati sama, ali se nadamo da će jedan dio sredstava stići iz Fondova za što su već pripremljeni projekti – rekao je direktor Petrokemije Davor Žmegač.

Podizanje konkurentnosti Zastupnik u Europskom parlamentu dr.sc. Tomislav Sokol u kontekstu Petrokemije istaknuo je važnost JTF-a koji će dati dodatni poticaj ispunjenju ciljeva zelene tranzicije u idućem razdoblju.

– Europska sredstva ovog puta mogu biti korištena da podignemo razinu konkurentnosti naše industrije i tvrtki koje nižu profit poput Petrokemije te usklade svoja poslovanja spram novih zahtjeva koje postavlja EU. Hrvatskoj je iz Fonda za pravednu tranziciju dostupno oko 168 milijuna eura, ali nam je također kroz druge fondove za istu namjenu dostupno dodatnih 350 milijuna eura – napominje Sokol.