Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Obnavlja se još jedan objekt na Banovini, radovi počeli u kolovozu

Do proljeća će biti gotovi radovi na ambulanti u Jabukovcu

Foto: SMŽ
U ambulanti u Jabukovcu bit će smještena jedna ordinacija opće prakse, čekaonica, sanitarni  čvor i prostor za arhivu

Zdravstvena ambulanta u Jabukovcu nedaleko od Petrinje, koja puno znači tamošnjim stanovnicima Banovine, uglavnom starije životne dobi, u potresu u prosincu 2020. godine teško je oštećena te više nije mogla služiti svrsi. Nakon boravka zdravstvenih djelatnika u kontejneru, iz donacija je sagrađen privremeni objekt u kojem su uvjeti rada bili bolji.

Sredinom kolovoza počela je – nakon što je provedena javna nabava – i cjelovita obnova oštećenog objekta. Prije toga napravljen je i elaborat ocjene postojećeg stanja kao preduvjet za postupak obnove. izvođač radova je Nestor inženjering d.o.o., a vrijednost radova 2,689.463,74 kuna. Rok za izvođenje radova je travanj 2023., tj. osam mjeseci od dana uvođenja izvođača na gradilište.

U ambulanti u Jabukovcu bit će smještena jedna ordinacija opće prakse, čekaonica, sanitarni  čvor i prostor za arhivu.

– Potpuno se zadržava postojeće oblikovanje građevine, a u odnosu na postojeće stanje, poboljšava se pristupačnost građevine osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti. Izvode se novi pregradni zidovi, koji će osigurati bolju funkcionalnost građevine, te postojeće instalacije zamjenjuju novima – objašnjavaju iz županijske uprave.

Kako bi se postigla zadovoljavajuća potresna otpornost objekta, prema projektu se uklanjaju pregradni zidovi, sva oštećenja (pukotine) na postojećim zidovima, nadvojima i opečenim stropovima podruma popravljaju se zapunama, zidovi se pojačavaju te se izvodi nova međukatna konstrukcija. U konačnici će se sagraditi nova krovna konstrukcija te novi pregradni zidovi.