Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
ugovori o financiranju dodatnih medicinskih timova

Dobroslavić: I ovo će ljeto za hitne slučajeve na raspolaganju biti helikopter

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Ugovore su potpisali župan Nikola Dobroslavić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu DNŽ-a Luka Lulić te načelnici devet jedinica lokalne samouprave i nadležni domovi zdravlja

I ovoga se ljeta podiže razina zdravstvene skrbi na cijelom području Dubrovačko-neretvanske županije. Potpisani su ugovori o financiranju dodatnih medicinskih timova u turističkoj sezoni 2019. Potpisali su ih župan Nikola Dobroslavić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu DNŽ-a Luka Lulić, načelnici devet jedinica lokalne samouprave i nadležni Domovi zdravlja.

Helikopterska medicinska služba U četiri mjeseca Helikopterska hitna u Dubrovniku u 95 akcija

Bolji pristup uslugama

Tom prilikom župan je istaknuo da Županija nastavlja praksu koju provodi već desetak godina, a koja se odnosi na organiziranje rada dodatnih medicinskih timova u ambulantama tijekom trajanja visoke turističke sezone.

– I ove godine ispitali smo interes gradova i općina. U sve se i ove godine uključilo Ministarstvo turizma i devet jedinica lokalne samouprave i nedvojbeno je da ovaj projekt našim turistima, ali i sugrađanima omogućuje bolji pristup medicinskim uslugama – rekao je Dobroslavić te zahvalio svim čelnicima jedinicama lokalne samouprave koji su ovaj projekt prepoznali i izdvojili određena sredstva te domovima zdravlja i Zavodu za hitnu medicinu DNŽ-a koji su pronašli odgovarajući liječnički kadar.

Opravdanost postojanja ove službe pokazuju i prošlogodišnje brojke, istaknuto je, budući da su u razdoblju od 1. srpnja do 31. kolovoza 2018. u turističkim ambulantama pregledana 8333 pacijenta, pružene su 15.232 medicinske usluge i odrađene 822 hitne intervencije.

hitna helikopterska medicinska služba Dubrovačko-neretvanska županija Tijekom ljeta helikopterom zbrinuta 103 hitna pacijenta

Dodatni medicinski timovi, odnosno pripravnosti bit će organizirane od 1. srpnja do 31. kolovoza, a ove godine za tu će namjenu biti izdvojeno 772.000 kuna, od čega Dubrovačko-neretvanska županija sudjeluje s 474.497 kuna, Ministarstvo turizma daje 125.503 kune, dok gradovi i općine sudjeluju s ukupnim iznosom od 172.000 kuna.

Potpisani su ugovori na temelju kojih će na području Grada Dubrovnika biti organizirana dva dodatna tima obiteljske medicine pri Zavodu za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije koji čine liječnik i medicinska sestra. Za potrebe pružanja dodatne zdravstvene zaštite za područje otoka Šipana i Lopuda bit će organizirana jedna pripravnost liječnika. Općine Mljet i Ston imat će po jedan dodatni tim obiteljske medicine koji čine liječnik i medicinska sestra. Grad Korčula i Općina Lumbarda zajednički će financirati dva dodatna tima obiteljske medicine koje čine liječnik i medicinska sestra.

Općine Orebić i Trpanj će sa Županijom financirati dodatni tim obiteljske medicine koji čine liječnik i medicinska sestra, a Općina Slivno i Županija zajednički će financirati dodatni tim pri Turističkom naselju Klek koji čine medicinska sestra i vozač sanitetskog vozila s vozilom, dok će Grad Ploče i Županija financirati dva dodatna tima obiteljske medicine koje čine liječnik i medicinska sestra pri Domu zdravlja Ploče.

Opća bolnica dr. Josip Benčević, Slavonski Brod Donacija Vlade SAD-a Brodskoj bolnici poligon za slijetanje helikoptera

Župan Dobroslavić tom je prigodom najavio da se nastavlja i s projektom helikopterske hitne medicinske službe.

Ugovor s bolnicom u Mostaru

– Od 15. lipnja do 17. rujna, zahvaljujući razumijevanju Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva zdravstva, i ove godine ćemo imati na raspolaganju helikopter hitne medicinske službe s posadom za sve hitne slučajeve, odnosno za osiguravanje prijevoza do najbliže bolnice. Ugovor koji je naše Ministarstvo zdravstva potpisalo s resornim ministarstvom u BiH, a odnosi se na korištenje Opće bolnice u Mostaru za potrebe hitnih slučajeva, poglavito s područja doline Neretve, dodatni je faktor poboljšanja kvalitete zdravstvene zaštite naših sugrađana, a uz to, za potrebe hitne medicine, i ove godine nastavljamo s obnavljanjem voznog parka, pa planiramo do kraja sezone nabaviti još četiri nova vozila – istaknuo je župan Dobroslavić.