Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
dubrovačko-neretvanska županija

Dobroslavić u Bruxellesu: EU treba nastaviti proces proširenja

Župan u Bruxellesu
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Nije moguće postati članom EU a da se ne uskladi sa sigurnosnom i vanjskom politikom EU, što je danas slučaj sa Srbijom, poručio je dubrovačko-neretvanski župan

Proširenja Europske unije, ona iz 2004., 2007. i 2013. godine, uspješna su kako za Europsku uniju tako i za nove članice. U trenutačnoj geopolitičkoj situaciji pokazalo se još važnijim raditi na ujedinjenju Europe, rekao je Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić u raspravi "20 godina nakon proširenja EU 2004. godine, naučene lekcije i pogled u budućnost" na 162. plenarnom zasjedanja Europskog odbora regija u Bruxellesu.

Ispunjavanje kriterija

– Zemlje u proširenju trebaju postati članice EU, ali moraju ispuniti kriterije za članstvo. Nije moguće postati članom EU, a da se ne uskladi sa sigurnosnom i vanjskom politikom EU, što je danas slučaj sa Srbijom, ili bez osiguranja načela ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini. EU treba nastaviti ohrabrivati i pomagati države u procesu proširenja istovremeno tražeći odgovarajuću ulogu lokalnih i regionalnih vlasti tih država u procesu proširenja te omogućiti njihovu bolju suradnju s Europskim odborom regija – istaknuo je Dobroslavić.

U sklopu Europskog tjedna regija i gradova održana je Politička debata o proširenju EU i utjecaju na lokalne i regionalne vlasti u kojoj je kao panelist sudjelovao Dobroslavić.

– Zemlje u proširenju trebale bi postati članice EU. Bilo bi to dobro za EU kao i te države u smislu ekonomskog napretka, sigurnosti, obrane, demokracije, dobrog upravljanja, regionalnog razvoja. Države u proširenju moraju ispuniti kriterije vezane za vladavinu prava, usuglašavanje s vanjskom i sigurnosnom politikom EU, slobodom medija, temeljnim pravima, borbi protiv korupcije. Te države trebaju biti ohrabrene i potpomognute od strane EU na tom putu, kao što to sada i jesu, međutim na kraju se kroz proces u kojem se vrednuju pojedinačna postignuća moraju ispuniti kriteriji za članstvo – rekao je Dobroslavić i osvrnuo se na konkretne države.

Crna Gora najdalje otišla

– Srbija se ne može ne uskladiti s vanjskom i sigurnosnom politikom EU i ne uvesti sankcije Ruskoj Federaciji. Mora odustati od politike "Velike Srbije" koju zagovara i tolerira, a koja je zemljama u regiji nanijela toliko zla i štete u 1990-ima. Mijenjanja granica nema, one su utvrđene. Srbija također mora urediti odnose s Kosovom i dokinuti zarobljenost medija. Kosovo treba izvršiti obvezu formiranja Zajednice općina sa srpskom većinom. BiH mora riješiti funkcioniranje administracije, odbaciti secesionizam Republike Srpske i unitarizam nekih bošnjačkih političkih krugova, osigurati jednakopravnost konstitutivnih naroda i njihovu legitimnu predstavljenost u Predsjedništvu i domovima naroda. Crna Gora je otišla najdalje u pristupnim pregovorima, međutim ostaje nejasno kako će na pregovore utjecati proruska većina u parlamentu – rekao je dubrovačko-neretvanski župan.

storyeditor/2024-10-11/20241004_120949-scaled.jpg Više od tri milijuna eura Ugovori Županiji i Centru za poduzetništvo storyeditor/2024-10-11/20241004_1014590-scaled.jpg Ugovor s izvođačem Uređenje okoliša Javne ustanove Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen-ploče obilježena je 33. godišnjica uspostave logora Morinj u Boki kotorskoj Župan u hrvatskoj delegaciji Počast žrtvama logora Morinj u Boki kotorskoj