Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Reakcija župana dubrovačko-neretvanskog o najavi izgradnje zračne luke na predjelu Talež

Dobroslavić: Zračna luka Trebinje nam je neprihvatljiva!

Foto: DNŽ
Projekt predstavlja ugrozu zbog negativnog utjecaja na vode i bioraznolikost te iz geostrateških razloga

– Kao što smo svi upoznati, imamo najavu izgradnje zračne luke  na predjelu Talež u Republici Srpskoj. Zašto taj projekt smatramo ugrozom za Dubrovačko-neretvansku županiju i zašto ga smatramo neprihvatljivim i za našu županiju, ali i za Republiku Hrvatsku? Naime, na toj lokaciji, koja se nalazi 5,5 kilometara od izvorišta Omble, glavnog vodoopskrbnog izvora, ne samo za Grad 
Dubrovnik nego i cijelo šire dubrovačko područje. Drugi aspekt, uz negativan utjecaj na vode je činjenica da bi ta zračna luka izrazito negativno djelovala na okoliš i na bioraznolikost. Isto tako, ta investicija znači i geostratešku ugrozu za našu županiju – rekao je župan Nikola Dobroslavić te istaknuo i kako je Dubrovačko-neretvanska županija ovakav stav i prije isticala, posebice kroz Deklaraciju koju je izglasala Županijska skupština.

Podrška HAZU-a

– Mi smo deklaraciju uputili i svim relevantnim institucijama, uključujući i Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti iz  koje su nas obavijestili kako su je potpuno usvojili i podržali naše stavove. Dakako da mi nemamo ništa protiv da susjedna država realizira projekte za svoj razvoj, no ti projekti ne smiju ugroziti prekogranični, u ovom slučaju, prostor naše županije. S našim  stavovima i našom deklaracijom  upoznali smo i državne organe. Imali smo sastanak u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja gdje smo zajedno zaključili  kako je ovo zaista neprihvatljiv projekt te da će oni na to upozoriti BiH i tražiti zaustavljanje projekta te o tome izvijestiti i Europsku komisiju – istaknuo je župan Dobroslavić i objasnio zašto je naglasio geostrateški aspekt.

– Kod ovog projekta smo upoznati da će investitor biti Republika Srbija te da će uzletno-sletna pista biti dulja od zagrebačke i dubrovačke. Republika Srbija sudjelovala je u agresiji na Hrvatsku, agresiji na dubrovačko područje. To jest iza nas, no nije ugodno kad se vraćamo na takve stvari. I problematično nam je što se u zadnje vrijeme pojačala pretenzija Republike  Srbije na naše područje svojatanjem dubrovačke književnosti i znanosti i proglašavanjem Dubrovnika srpskim područjem – kazao je župan te istaknuo kako se na takve stvari ne može šutjeti.

Na konferenciji za novinare županov stav podržale su ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijana Miljas Đuračić, viša savjetnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne 
poslove Diana Tomašević Rakić te dugogodišnja stručnjakinja za prostorno planiranje Branka Martinović Vuković.

– Mi smo se očitovali i na postupak strateške procjene utjecaja na okoliš. Iscrpno smo izrazili svoje protivljenje realizaciji projekta – istaknula je Diana Tomašević Rakić.

Marijana Miljas  Đuračić je istaknula kako bi realizacija itekako utjecala na bioraznolikost područja oslonjenog na izvorište Omble.

Ugrožen izvor Omble

– Riječ je o utjecaju na bioraznolikost važnoj na nacionalnoj i europskoj razini. Na tom području imamo više od 200 zaštićenih 
vrsta. Izvorište Omble je jedinstven ekosustav koji ovisi o kvaliteti vode iz izvorišta koje moramo zaštititi – rekla je Miljas Đuračić.

– Imamo zabilježena i onečišćenja vode, na tom području nije razvijen nikakav sustav gospodarenja otpadom. Istaknula bih i Sporazum o dodatnoj zaštiti Omble koji su potpisali Vodovod Dubrovnik i naše jedinice lokalne samouprave s Općinom Ravno. Ovo je važno područje koje naša županija štiti i nastavit će štititi zbog važnosti za vodu i  bioraznolikost – kazala je Branka 
Martinović Vuković.

Dobroslavić je poručio kako BiH mora poštovati sve direktive i odredbe EU,  kao zemlja koja je na europskom putu.