Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Zagrebačka županija

Dodijelili osam Povelja i dvije Nagrade za razvoj županije

Povelje Zagrebačke županije
1/3
Foto: Dražen Kopač
Kada je krizna situaciju u pitanju, zasluženo priznanje dobio je Damir Pilčik iz Velike Gorice. Kao Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zagreb, predano radi na razvoju civilne zaštite i njezinih segmenata

Zagrebačka županija dodijelila je javna priznanja domaćim i stranim pojedincima i pravnim osobama, zaslužnima za gospodarski, društveni i kulturni razvoj Zagrebačke županije te njezina promicanja u zemlji i svijetu. Svi kandidati u konkurenciji za ovo prestižno priznanje svojim su kontinuiranim i izuzetno važnim gospodarskim, kulturnim, znanstvenim, stručnim, umjetničkim, pedagoškim ili drugim javnim radom dali trajan doprinos i postigli izuzetne rezultate trajne vrijednosti na unapređenju stanja i razvitka pojedinih djelatnosti te njezinoj međunarodnoj promidžbi.

Vatrogasna zajednica

Tako je Povelja Zagrebačke županije podijeljena čak osam puta, dok je Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu imala dva dobitnika. Na toj listi našao se OPG Vedran Šinko iz Hrebina koji je primjer obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje aktivno promiče mjesnu, lokalnu i regionalnu zajednicu, odnosno Zagrebačku županiju te pomaže u stvaranju prepoznatljive ponude sjeverozapadne Hrvatske.

Danijela Klajn iz Dugog Sela još je jedna dobitnica priznanja. Ova magistra primarnog obrazovanja u Osnovnoj školi Rugvica zaposlena je od 1990. godine, a svojom kreativnošću i angažmanom osmislila je i koordinirala je s više projekata na nivou škole, a osim pedagoškim radom bavi se i humanitarnim radom.

Kada je krizna situaciju u pitanju, zasluženo priznanje dobio je Damir Pilčik iz Velike Gorice. Sudionik je Domovinskog rata od 1991. godine te nositelj Spomenice Domovinskog rata, medalja Bljesak i Oluja. Kao Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zagreb predano radi na razvoju civilne zaštite i njezinih segmenata na području Zagrebačke županije. Dugogodišnjim radom u civilnoj zaštiti ostavio je neizbrisiv trag u razvoju civilne zaštite u Zagrebačkoj županiji, ali i Republici Hrvatskoj, a posebno je zaslužan za veliku pomoć stanovnicima Zagrebačke županije tijekom zagrebačkog i petrinjskog potresa te pandemije COVID-19.

Neizostavna na ovom popisu jest Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije osnovana 1993. godine koja okuplja, koordinira i rukovodi radom s 34 članice, od kojih je 9 vatrogasnih zajednica gradova, 17 vatrogasnih zajednica općina i 8 dobrovoljnih društava direktno udruženih u Vatrogasnu zajednicu Zagrebačke županije, dok u cijelom sustavu rade 4 javne vatrogasne postrojbe, 250 dobrovoljnih vatrogasnih društava i 5 vatrogasnih postrojbi u gospodarstvu.

Udruga Rubikon Zaprešić obilježila je desetu obljetnicu rada, a njihova svrha jest okupljanje djece, odraslih osoba s autizmom i njihovih roditelja te ostalih osoba i djece sa srodnim poremećajima i drugim razvojnim teškoćama djece i odraslih s ciljem podizanja kvalitete života takve djece i odraslih osoba i kao njihovih obitelji.

Priznanja su još dobili Rudolf Jedvaj iz Bestovja, Anđelka Pisačić iz Donje Drenove i Dražen Lučan iz Šiljakovine.

Voditelj Inovatorske sekcije

Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu pripala je Velikogoričaninu Zoranu Postiću, zaljubljeniku u lov i kinologiju. Kroz svoj životni put stekao je brojna iskustva, znanja i vještine koje su ga dovele na sam vrh kinologije i lovstva, ali i dresure kako lovačkih tako i obiteljskih pasa. Mukotrpan rad tijekom 20 godina uzgoja pasa, privrženosti i ljubavi prema psima doveli su ga do iznimnih rezultata za što je dobio brojna priznanja ne samo u Republici Hrvatskoj nego i izvan nje.

Istu nagradu osvojio je Ivan Vlainić, nastavnik elektrotehničke grupe predmeta u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru i voditelj Inovatorske sekcije. U svom pedagoškom radu dao je važan doprinos unapređivanju inventivnog rada znanstveno-tehnološkog stvaralaštva i tehničkog amaterizma. Kao mentor sudjelovao je na stotinjak županijskih, međužupanijskih, državnih i međunarodnih natjecanja, čime je dao doprinos u međunarodnoj promidžbi tehničke kulture u Republici Hrvatskoj. Organizator je i sudionik brojnih predavanja, okruglih stolova, radionica i konferencija.

Orbicov distributivni centar U Gospodarskoj zoni Zdenčina Orbicov distributivni centar vrijedan je 40 milijuna eura NAJVIŠE je roda u Vrbovcu, Ivanić-Gradu, općinama Pisarovina i Klinča Sela te selima Donja Kupčina i Donja Zdenčina Naknada za gnijezdo na objektu 92,91 euro Nastavak projekta 'Zaštita i očuvanje bijele rode' Nagrađeni su učenici-inovatori Srednje strukovne škole Samobor te nekadašnji učenici ove škole, danas studenti, Lovro Stipanović i Josip Oroz zagrebačka županija Kolarec: Ponosni smo na rezultate Zajednice tehničke kulture