Izbornik
Naslovnica Županije
Naknada za gnijezdo na objektu 92,91 euro

Nastavak projekta 'Zaštita i očuvanje bijele rode'

NAJVIŠE je roda u Vrbovcu, Ivanić-Gradu, općinama Pisarovina i Klinča Sela te selima Donja Kupčina i Donja Zdenčina
Foto: Zagrebačka županija

"Zaštita i očuvanje bijele rode" projekt je koji će Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provesti i ove godine. Cilj projekta jest očuvanje gnijezda bijele rode na krovovima objekata, kao i participacija dijela troškova popravka krovišta. Vlasnici objekata koji sudjeluju u projektu trebali bi provjeriti već popunjene podatke u obrascu koji su dobili na kućnu adresu, po potrebi izmijeniti ili ispuniti podatke koji nedostaju i potpisati tako ostvariti naknadu od 92,91 euro. Popunjeni i vlastoručno potpisani obrazac potrebno je poslati najkasnije do 25. kolovoza ove godine. Vlasnici objekata koji na svom objektu, bilo da se radi o kući ili gospodarskoj zgradi, imaju gnijezdo bijele rode, a do sada nisu sudjelovali u projektu, pozivaju se da Javnoj ustanovu Zeleni prsten dostave podatke. Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u blizini potvrda je da živite u zdravom okolišu.

Inače, najviše roda na području Zagrebačke županije nalazi se u gradovima Vrbovec i Ivanić-Grad, općinama Pisarovina i Klinča Sela, a sela s najvećim brojem roda su Donja Kupčina i Donja Zdenčina. Rode svake godine nadograđuju svoja gnijezda, a isto gnijezdo može se koristiti desetljećima, pa čak i više od 100 godina. Najveća gnijezda mogu biti visoka i široka preko dva metra te doseći masu od čak tisuću kilograma zbog čega dolazi do oštećenja krovišta. 

Brevis ZLATNA MEDALJA OTIŠLA U OSIJEK 'Pri kraju građevinski radovi i opremanje koncertne dvorane u Kulturnom centru' nogometni kamp NOGOMETNI KAMP Uz 33 dječaka nogomet trenirale i dvije djevojčice GRAĐEVINSKIM ZAHVATOM dobit će se prostor za tri nove učionice, proširit će se kuhinja i sanitarne prostorije, a sve je prijeko potrebno jer raste broj učenika u područnom školskom objektu međimurska županija Ljetni investicijski ciklus u desetak međimurskih škola