Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
međimurska županija

Ljetni investicijski ciklus u desetak međimurskih škola

GRAĐEVINSKIM ZAHVATOM dobit će se prostor za tri nove učionice, proširit će se kuhinja i sanitarne prostorije, a sve je prijeko potrebno jer raste broj učenika u područnom školskom objektu
Foto: Međimurska županija
Radovi se izvode u školama u Gornjem Hrašćanu, Vratišincu, Donjoj Dubravi, Draškovcu, Zasadbregu, Gardinovcu, Štrigovi, Zebancu, Prekopi, Peklenici...

Nastavlja se ljetni ulagački ciklus Međimurske županije u škole. U područnom školskom odjelu u Gornjem Hrašćanu potpisan je ugovor o izvođenju radova, odnosno rekonstrukciji unutrašnjosti tog školskog objekta, vrijedan 65.532 eura. Građevinskim zahvatom dobit će se prostor za tri nove učionice, proširit će se kuhinja i sanitarne prostorije, što je prijeka potreba zbog rasta broja učenika.

Važna poruka

Župan Matija Posavec naglasio je da se ovom investicijom Međimurske županije šalje poruka o važnosti obrazovanja, ali i jačanja područnih školskih odjela u okviru šire strategije.

– Novost je da će od jeseni Područnu školu u Gornjem Hrašćanu pohađati učenici od prvog do šestog razreda te je ova investicija usmjerena stvaranju adekvatnih uvjeta za nastavu s povećanim brojem učenika i naš odgovor na tu potrebu. Tijekom ljeta intenzivno se radi i u drugim našim ustanovama kako bismo novu školsku godinu dočekali s još višim standardom – rekao je župan dodavši da je ulaganje u područnu školu u Gornjem Hrašćanu dio strategije za najveću općinu Nedelišće.

– Područni odjel u Gornjem Hrašćanu s vremenom treba postati matična škola, no to nije na nama, već na Vladi RH. Nadalje, osim što ćemo graditi novu školu u Nedelišću, ulagati u područni odjel u Dunjkovcu, trebat će sagraditi i osnovnu školu u Paragu. I to je prijeka potreba u ovoj sredini – rekao je župan i iznio podatak da je otvoren novi, dugo očekivan EU natječaj za stvaranje uvjeta za jednosmjensku nastavu. Međimurska županija za njega je spremna i idućih dana bit će izlučene škole koje će biti kandidirane. Načelnik općine Nedelišće Nikola Novak zahvalio je županu na ulaganjima na ovom području te najavio početak projektiranja nove osnovne škole u Nedelišću, kao i školske sportske dvorane u Dunjkovcu. Zadovoljstvo je izrazila i Božena Dogša, ravnateljica matične ustanove, Osnovne škole dr. Ivana Novaka Macinec.

– Ova obnova nam mnogo znači jer nam osigurava toliko potreban prostor, u svjetlu činjenice da je matična škola u Macincu prenapučena. U novoj školskoj godini u ovom područnom odjelu očekujemo 80-ak učenika – kazala je ravnateljica.

Zaokružuje se obnova

Direktor tvrtke izvođača Alen Vugrin kazao je više o radovima.

– Tvrtka Intermegrad postoji 26 godina i svoje ćemo bogato iskustvo iskoristiti da i ovaj posao napravimo kvalitetno i u roku. Rekonstrukcijom ćemo proširiti kuhinju, urediti sanitarne prostorije, a intervencijom u potkrovlju dobiti prostor za učionice – rekao je Vugrin. Aktualnim radovima zaokružit će se obnova ove školske zgrade, na kojoj je 2021. godine zamijenjeno krovište, prošle godine i vanjska stolarija, uz postavljanje termofasade i uređenje prilaznog puta. Tijekom ovogodišnjeg ljetnog školskog odmora uz gornjohrašćansku školu radovi se izvode u OŠ Vratišinec, Donja Dubrava i Draškovec te područnim školama u Zasadbregu i Gardinovcu. Zahvati koji donose višu energetsku učinkovitost obavljaju se u školama u Štrigovi, Zebancu, Prekopi i Peklenici. Među ostalim, priprema se i rekonstrukcija kuhinje u učeničkom domu Graditeljske škole.

ŽUPANIJA je u vrhu izgrađenosti prometne infrastrukture i zbog povezanosti ŽUC-a s jedinicama lokalne samouprave Val ulaganja, osim u obrazovanju, zdravstvu, kulturi te turizmu, i u prometnoj infrastrukturi Predstavljeni projekti vrijedni pet milijuna eura VELIKIM ciklusom energetske obnove zgrada u javnom sektoru na energentima je ušteđeno oko 37 milijuna kuna, a nakon prvog ciklusa počinje drugi ciklus ulaganja u zdravstveni sustav Energetska obnova bolnice Završen najveći ciklus ulaganja u zdravstveni sustav POTPISAN je ugovor vrijedan 704.063 eura kojim su definirani uvjeti rekonstrukcije prostora, a potpisali su ga ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović i Klaudija Korade, direktorica tvrtke Kontura Bolja skrb o pacijentima Novo ulaganje u zdravstvo – počinje obnova Odjela neurologije