Izbornik
Naslovnica Županije
Energetska obnova bolnice

Završen najveći ciklus ulaganja u zdravstveni sustav

VELIKIM ciklusom energetske obnove zgrada u javnom sektoru na energentima je ušteđeno oko 37 milijuna kuna, a nakon prvog ciklusa počinje drugi ciklus ulaganja u zdravstveni sustav
Foto: Međimurska županija
Započeo je već i novi ulagački ciklus s uspostavom palijativnog centra i gradnjom novog prostora za bolničke laboratorije u krugu zdravstvenog kompleksa

U najvećem ciklusu energetske obnove Međimurska županija pokrenula je ulaganje od 15 milijuna eura, od čega je najviše, 5,505.183 eura, investirano u zgrade Županijske bolnice Čakovec. Najveći investicijski ciklus Županije u zdravstvo u povijesti okončan je energetskom obnovom bolnice, čiji je završetak obilježen prigodnom svečanošću.

Jedan završen, drugi otvoren
Već u završnoj fazi tog velikog projekta Međimurska županija otvorila je, kako je rečeno, i novi ulagački ciklus u zdravstvu započevši pripremu za uspostavu palijativnog centra, te gradnju novog prostora za bolničke laboratorije u krugu zdravstvenog kompleksa u Čakovcu. U Županijskoj bolnici nastavljena su ulaganja u obnovu odjela i medicinsku opremu. Započinje cjelovita rekonstrukcija Odjela neurologije.

– Radi se o velikom projektu u kojem su obnovljene zgrade bolnice i zgrada Zavoda za hitnu medicinu. Osim što su zgrade lijepe, obnova je donijela mnoge preinake koje će pridonijeti kvaliteti rada, kao i uštede na energentima – rekao je ravnatelj bolnice Igor Šegović, zahvalivši Županiji koja je pokrenula projekt. Bespovratna sredstva iz EU fondova u ovom ulaganju iznosila su 2,750.043 eura, a preostali dio iznosa pokrili su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova i Međimurska županija koja je kao nositelj projekta uložila 1,759.718 eura, odnosno. 32 posto.

Alen Višnjić, direktor MENEA-e, rekao je da su radovi trajali 19 mjeseci te su obnovljene četiri zgrade ukupne bruto površine veće od 20.000 četvornih metara. Radovi će donijeti 58 posto uštede na energentima. Od 2016. do 2023. međimursko je zdravstvo doživjelo procvat zahvaljujući velikim ulaganjima u sve ustanove, ulaganjima koja su dosegnula 180 milijuna kuna. Izgrađen je novi Dom zdravlja, vrijedan više od 40 milijuna kuna, rekonstruiran i opremljen Zavod za javno zdravstvo, Zavod za hitnu medicinu, te bolnički prostor za radiološku djelatnost uz kupnju uređaja za magnetsku rezonanciju, a obnovljen je i opremljen niz odjela bolnice, a u izradi je projektna dokumentacija za zgradu zdravstvenih laboratorija i rekonstrukciju Feštetićeva dvorca. Sljedeća nabava je novi CT uređaj.

Velika ušteda
– Pametnom razvojnom strategijom i kandidiranjem, te uz pomoć naših izvornih sredstava, danas nastavljamo ono što su naše bake i djedovi, majke i očevi započeli. Gradili su novu bolnicu odričući se vlastitih prihoda koji su prije 50 godina bili skromniji nego danas. Ali gradili su i izgradili. Mi smo nasljednici toga truda i odricanja. I dužni smo čuvati naš zdravstveni sustav, naše ustanove u ime i na dobrobit naših sugrađana i našega Međimurja – rekao je župan Matija Posavec, dodavši da je velikim ciklusom energetske obnove zgrada u javnom sektoru na energentima ušteđeno oko 37 milijuna kuna.

– I zato ćemo usprkos i u inat svakoj nepravdi, nerazumijevanju ili izostanku pomoći i dalje sami stvarati nove vrijednosti, provoditi racionalnu, pametnu i odgovornu politiku kojoj su u prvom planu naši sugrađani i kvaliteta njihova života – dodao je.

UGOVOR o darivanju zemljišta na kojem će se graditi sušionica u virovitičkoj gradskoj upravi potpisali su župan Igor Andrović i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin Razvoj gospodarstva i poljoprivrede Osigurano zemljište za gradnju sušionice povrća Nakon što trkač završi krug, preostalo vrijeme unutar sata koristi se za pripremu za sljedeći Održan 3. Nexe Croatia Backyard Ultra 32 puta pretrčao 6706 metara: Mislio sam odustati HITNI bolnički prijem otvorio je premijer Plenković, a domaćin događanja bio je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović 2700 kvadrata suvremeno opremljenog dijela bolnice Otvoren Objedinjeni hitni bolnički prijem u splitskoj bolnici