Izbornik
Naslovnica Županije
2700 kvadrata suvremeno opremljenog dijela bolnice

Otvoren Objedinjeni hitni bolnički prijem u splitskoj bolnici

HITNI bolnički prijem otvorio je premijer Plenković, a domaćin događanja bio je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović
1/5
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Župan Blaženko Boban zahvalio je svim zdravstvenim djelatnicima, a osobito ravnatelju Juliju Meštroviću s kojim je dijelio neprospavane noći kada su raspravljali i dogovarali ovaj i slične projekte

Velik dan za splitsku bolnicu i sve pacijente koji k njoj gravitiraju! Otvoren je Objedinjeni hitni bolnički prijem Kliničkog bolničkog centra Split, a svečano ga je otvorio predsjednik Vlade Andrej Plenković. Na svečanosti je bio ministar zdravstva Vili Beroš, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, splitski gradonačelnik Ivica Puljak i domaćin događanja ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović.

Župan Boban i ovu je prigodu iskoristio kako bi zahvalio djelatnicima bolnice.

– Vi dajete svoj dodatni angažman, ne samo u medicinskom nego i gospodarskom aspektu. Turizam je gospodarska grana koja je jedna od najvitalnijih u Hrvatskoj, a vi u tom segmentu daje svoj maksimum. Žrtvujete se za stanovnike naše županije, za ljude i iz susjednih županija, pa i za one koji su u susjedstvu, u BiH. Na raspolaganju ste i svim turistima. Zbog toga vam iskreno hvala, hvala vam ljudski i od srca – rekao je Boban. Istaknuo je kako iznimno dobro i uspješno surađuje s KBC-om i ravnateljem Meštrovićem.

Vrijednost 70 mil. kn
– Puno je rasprava, dogovora i neprospavanih noći iza nas. To sve radimo kako bismo došli do konačnog cilja i realizacije onoga što imamo. Hvala i stručnom i humanom osoblju KBC-a Split, hvala vam zbog svega što radite. Vi ste vrijedna ustanova, i siguran sam da će to tako ostati i u budućnosti. Za kraj, moram ovo reći. Tukle su nas krize u proteklim godinama i ništa ne bi bilo moguće izgraditi da nije bilo EU fondova. Zbog toga, predsjedniče Vlade RH, hvala vam zbog tog kontakta prema Europi i otvorenim vratima – poručio je Boban.

Meštrović je iznio podatak kako je projekt stajao 70 milijuna kuna.

– Ispred nas je 2700 kvadrata suvremeno opremljenog dijela bolnice. Mi smo u ljetnim mjesecima najopterećenija bolnica u Hrvatskoj i zato će nam ovo puno značiti, kako našim zaposlenicima i djelatnicima tako i svim našim pacijentima. Radimo i razvijamo se, a zahvaljujući Ministarstva zdravstva prvi smo dobili sredstva iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost – rekao je Meštrović i najavio kako će urediti i kirurški blok na Križinama. Na jesen počinje uređenje odjela fizikalne medicine, a uredit će i bolnički helidrom.

Beroš je rekao kako su od 2016. godine u Split uložili oko 70 milijuna eura i još uvijek nastavljaju ulagati u splitsku bolnicu, a premijer Plenković dodao je kako su ovih 70 milijuna eura koji su investirani u njihovu mandatu samo dio investicija u zdravstvo te istaknuo da su naše zdravstvene ustanove opremljene najsuvremenijim, modernim uređajima.

Preuređen i opremljen
Hitni prijemi u KBC-u Split do sada su bili organizirani u 19 ambulanti na lokalitetima Firule i Križine. Prema podacima za pretpandemijsku 2019. godinu na njima je bio obrađen 165.571 pacijent, od čega ih je 37.614 hospitalizirano. Broj hitnih pregleda i broj zahvata na svim hitnim prijemima u znatnom je porastu, a postojeći kapaciteti nisu dostatni za kvalitetno zbrinjavanje pacijenata s hitnim stanjima.

Novi OHBP realiziran je adaptacijom postojećih prostora dijela zgrade stacionara KBC-a Split na Firulama, površine 2700 metara četvornih, smještenih u prizemlju, što je osobito važno za funkcionalnost hitnog prijama.

Izvori financiranja bila su bespovratna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 31,000.000 kn te 39,000.000 kn iz državnog proračuna. Prvi dio novog OHBP-a otvoren je 27. svibnja 2022. Sada je završena i druga polovica projekta.

Prostor novog OHBP-a temeljito je građevinski preuređen i opremljen je svom opremom prema suvremenim standardima. Organizacija rada prilagođena je potrebama pacijenata koji dolaze u stanjima životne ugroženosti i hitnim stanjima, tako da o pacijentima skrbe multidisciplinarni timovi prema međunarodnim smjernicama.

Novi OHBP s radom je započeo dan nakon svečanog otvaranja, 12. srpnja 2023. godine. Hitni kirurški prijem vraća se na mjesto gdje je bio prije, a na mjestu na kojem se on trenutačno nalazi idućeg će tjedna započet će s radom i internističke djelatnosti koje su trenutačno na Križinama. O točnom datumu iz KBC-a Split će naknadno obavijestiti javnost.

Održao se niz igraonica, edukacija za djecu, sportskih susreta, koncerata, festivala, predstava koje su se održavale diljem grada: od njegovih šanaca, na Glazbenom paviljonu, kod kazališta, uz rijeku Kupu, pored Korane, na Starom gradu Dubovcu... Pljuskovi i proslava Karlovčani puna tri tjedna slavili 444. rođendan grada Ukupno ostvareni prihodi vinkovačkih tvrtki rasli su za 33,50% u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu te su premašili iznos od 851 milijun eura Intervju s gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem Nova knjižnica bit će kulturno središte grada, a otvaramo i novu tržnicu S obzirom na iznimno velik interes za upis u Dječji vrtić Popovača Grad uređuje alternativni prostor do izgradnje novog vrtića Nastavljaju brojne projekte za razvoj grada Cilj je dobar standard i zadržavanje mladih na području Popovače