Izbornik
Naslovnica Gradovi
Intervju s gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem

Nova knjižnica bit će kulturno središte grada, a otvaramo i novu tržnicu

Ukupno ostvareni prihodi vinkovačkih tvrtki rasli su za 33,50% u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu te su premašili iznos od 851 milijun eura
1/2
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Uskoro nas očekuje i početak gradnje novog dječjeg vrtića Mali princ, čime će Vinkovci dobiti 176 novih vrtićkih mjesta, 140 za vrtićku i 36 za jasličku dob

Grad Vinkovci nizom događanja i manifestacija obilježava Dan grada u četvrtak, 20. srpnja, te se i ove godine očekuje dolazak velikog broja uzvanika. Povodom obilježavanja Dana grada o trenutnom stanju u gradu, projektima koji se provode i koji se planiraju razgovarali smo s gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem.

Povodom Dana grada Vinkovci dobivaju novu knjižnicu. O kakvom projektu je riječ?

Riječ je o jednom od najvećih projekata u našem gradu zahvaljujući kojem će Vinkovci dobiti novu knjižnicu na mjestu na kojem je izgorjela stara, jedina knjižnica u Hrvatskoj koja je uništena u Domovinskom ratu. Nova zgrada u potpunosti je funkcionalna i prilagođena najnovijim trendovima te kao jedna od najmodernijih u zemlji spremna ponuditi najbolje uvjete boravka korisnicima, zaposlenicima i svim posjetiteljima. Objekt se prostire na gotovo 4500 metara četvornih raspoređenih na podrum, prizemlje i dvije etaže.

Koliko će nova knjižnica značiti građanima?

Nova knjižnica neće biti samo prostor gdje se posuđuju knjige nego i mjesto stjecanja novih znanja, korištenja naprednih tehnologija te, što je najvažnije, mjesto okupljanja i druženja djece i mladih, ali i naših starijih sugrađana. Bit će to kulturno središte Vinkovaca, a slobodno mogu reći i naše županije.

Kako biste opisali proteklu godinu za Vinkovce, od Dana grada do Dana grada?

Kao vrlo dobru, uvijek ima mjesta za napredak i neke stvari smo mogli bolje i brže, ali itekako smo zadovoljni kada pogledamo unazad. Dovršeni su važni i veliki projekti, započeli smo s provedbom i projektiranjem novih, osigurali smo status ITU grada i pred nama je ponovno period velikih investicija, ulaganja i gradnje. Što je najvažnije, ostvaren je velik gospodarski rast, a upravo su dodatni razvoj gospodarstva i rast zapošljavanja naš prioritet u idućem razdoblju.

Koje biste projekte posebno istaknuli?

Uz knjižnicu, prije svega moram istaknuti našu novu zatvorenu tržnicu koja je spremna za skoro otvorenje. Taj prostor, koji je bio nekadašnje skladište Opskrbe i koji je godinama stajao neiskorišten, sada je moderno opremljen prostor s gotovo 800 četvornih metara prodajnog dijela i svim pratećim sadržajima, uključujući veliku hladnjaču u podrumskim prostorijama. Uskoro nas očekuje i početak gradnje novog dječjeg vrtića Mali princ, čime će Vinkovci dobiti 176 novih vrtićkih mjesta, 140 za vrtićku i 36 za jasličku dob. Paralelno ćemo krenuti s dogradnjom dvaju postojećih vrtićkih objekata pa ćemo u Vinkovcima na raspolaganju imati ukupno 270 dodatnih vrtićkih mjesta. U tijeku je i obnova Gradskog kazališta "Joza Ivakić".

Broj zaposlenih rastao je 16 posto

Govoreći o rezultatima koji su posebno obilježili godinu između dva Dana grada, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić posebno ističe da vinkovačko gospodarstvo bilježi rekordne pokazatelje, da je za 39,13% rasla dobit vinkovačkih tvrtki, dok je broj zaposlenih rastao 16%.

Pri tome je Grad povisio iznose potpore vlasnicima novoosnovanih obrta i tvrtki, a posebno ističe kako su u tijeku pripreme za izgradnju i opremanje zone Zalužje, koja će Vinkovcima donijeti novi gospodarski zamah i u budućnosti osigurati još bolje gospodarske rezultate.

U isto vrijeme ulaže se i u obrazovanje, tako da se gradi novi dječji vrtić, osnovcima se dodjeljuju vaučeri za kupnju školskog pribora, dodjeljuju stipendije, nagrade najboljim učenicima i njihovim mentorima... Vinkovci su postali prepoznatljivi i po nizu manifestacija koje iz godine u godinu privlače sve veći broj posjetitelja iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva. Provode se brojni projekti koji mijenjaju vizuru Vinkovaca.

Često ističete važnost EU fondova. Koliko ste zadovoljni povlačenjem sredstava iz tih fondova?

Po tom pitanju moram pohvaliti našu gradsku razvojnu agenciju VIA koja je nedavno obilježila 10 godina postojanja. Od osnutka 2013. godine u VIA-i su potaknuli, vodili i realizirali 133 projekta, čime su Vinkovcima osigurali 50 milijuna eura nepovratnih sredstava. Ako gledamo sveukupno, u naš je grad u proteklih šest godina uloženo više od 150 milijuna eura europskih sredstava, što su vrlo dobri rezultati, ali mogu biti još bolji i tome moramo težiti.

Kakvo je gospodarstvo u Vinkovcima danas?

Gospodarstvo u Vinkovcima danas obara rekorde. U vremenu u kojem se intenzivno razvijaju preduvjeti za početak gradnje proširenog dijela zone Zalužje, koja će biti nov snažan vjetar u leđa našim gospodarstvenicima, nedavno su nam stigli podatci kako je vinkovačko gospodarstvo višestruko premašilo prošlogodišnje rekorde po pitanju svih ključnih pokazatelja. Ukupno ostvareni prihodi vinkovačkih tvrtki rasli su 33,50% u 2022. u odnosu na 2021. godinu te su premašili iznos od 851 milijun eura, a odlični rezultati ostvareni su i po pitanju dobiti te rasta broja zaposlenih. Naime, još snažnije su rasli pokazatelji koji obrađuju dobit vinkovačkih tvrtki te ona iznosi 43,92 milijuna eura, odnosno 39,13% više nego 2021. godine, kada je dobit bila na ukupnoj razini od 31,57 milijuna eura. Svi kapaciteti u Tehnološkom parku i Poduzetničkom inkubatoru su popunjeni, a zahvaljujući tim potpornim institucijama Vinkovci su od početka njihova rada bogatiji za 85 novih tvrtki.

U šest godina, koliko ste gradonačelnik, Vinkovci su postali grad u kojem se gradi na svakom koraku...

Već sam spomenuo kako se u tom periodu u naš grad slilo 150 milijuna eura (1,12 milijardi kuna). Radilo se na velikim projektima, u nekim smo ulicama u isto vrijeme imali radove u sklopu 3-4 projekta. Obnavljana je cestovna infrastruktura, rađene su energetske obnove škola, vrtića i javnih zgrada, radilo se na rekonstrukciji vodoopskrbnog sustava. No, možda i najprimjetniji radovi bili su oni u sklopu aglomeracije, koji su samo u vinkovačkom dijelu projekta bili vrijedni 21 milijun eura.

Kakvi su planovi za iduće godine?

Prije svega cilj je dodatno jačati gospodarstvo stvarajući uvjete za rast i razvoj našim poduzetnicima kako bismo u konačnici imali što veći rast zaposlenosti, ali i rast plaća, odnosno životnog standarda naših sugrađana, tu će ključno biti proširenje zone Zalužje. I nadalje ćemo raditi na gradnji i uređenju svih dijelova grada, prvenstveno potičući projekte sa zelenim predznakom. Vinkovci od svibnja i službeno imaju status ITU grada, s odgovornošću urbanog središta i pokretanja razvoja velikog područja od devet susjednih općina i grada Otoka na kojemu živi gotovo 40% stanovništva naše županije. Ono što je ipak najvažnije, zahvaljujući ITU mehanizmu otvara nam se prilika za realizaciju projekata u vrijednosti od oko 25 milijuna eura.

Jeste li zadovoljni suradnjom i podrškom Vlade RH?

Potporu Vlade RH imamo u svakom trenutku, što se može vidjeti na primjeru brojnih projekata koji su sufinancirani od strane raznih ministarstva. Najbolji je primjer naša nova knjižnica koja je sagrađena upravo zahvaljujući velikoj potpori ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i premijera Andreja Plenkovića.

S obzirom na iznimno velik interes za upis u Dječji vrtić Popovača Grad uređuje alternativni prostor do izgradnje novog vrtića Nastavljaju brojne projekte za razvoj grada Cilj je dobar standard i zadržavanje mladih na području Popovače U Tehnološkom parku pružaju usluge poslovnog i poduzetničkog savjetovanja malih i srednjih tvrtki u svim fazama njihova poslovnog ciklusa Fokus na razvijanje gospodarstva Inkubaciju prošlo 85 tvrtki: Nastojimo im omogućiti što kvalitetnije uvjete za rad Premijer Andrej Plenković i gradonačelnik Krešimir Ačkar obišli su radove na poduzetničkom inkubatoru u Podložnici Poduzetnički inkubator u Podložnici vrijedan nešto više od 26 milijuna kuna Vjerujemo da će iz ove zgrade jednom izaći jedan novi Rimac ili Infobip