Izbornik
Naslovnica Gradovi
Pljuskovi i proslava

Karlovčani puna tri tjedna slavili 444. rođendan grada

Održao se niz igraonica, edukacija za djecu, sportskih susreta, koncerata, festivala, predstava koje su se održavale diljem grada: od njegovih šanaca, na Glazbenom paviljonu, kod kazališta, uz rijeku Kupu, pored Korane, na Starom gradu Dubovcu...
1/4
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Ljetni pljusak obilježio je ove godine Ivanjski krijes i rođendan grada; početak i kraj manifestacije Zvjezdano ljeto, no publika je svejedno uživala u stotinjak događanja u tri tjedna diljem grada

Čak tri tjedna na niz lokacija u gradu, bez obzira na brojna gradilišta u njemu, gradnju i obnovu komunalne infrastrukture, povijesnih zgrada i niza drugih građevina, Karlovčani su uživali u Zvjezdanom ljetu – proslavi 444. rođendana Karlovca, u sklopu kojeg su na raspolaganju imali stotinjak programa za male i velike. Održao se tu niz igraonica, edukacija za djecu, sportskih susreta, koncerata, festivala, predstava koje su se održavale diljem grada: od njegovih šanaca, na Glazbenom paviljonu, kod kazališta, uz rijeku Kupu, pored Korane, na Starom gradu Dubovcu...

Interes publike
Sve je počelo Ivanjskim krijesom, običajem koji je ove godine proglašen zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom RH: paljenjem krijesova na obje obale rijeke Kupe i velikim vatrometom, a osim te dvije atrakcije, tu je večer obilježilo i pravo ljetno nevrijeme pa su jak vjetar i obilna kiša u jednom trenutku ozbiljno zaprijetili tradiciji paljenja krijesova staroj 240 godina. Upornost Karlovčana to nije dopustila, a najstarija karlovačka manifestacija uspješno je održana. Silovit pljusak i jak vjetar, baš kako su obilježili početak proslave Dana grada Karlovca, "počastili" su Karlovčane i zadnjeg dana manifestacije, no 444 para uspjela su otplesati Rođendanski bal na igralištu kod Sokolskog doma, a ne na Jelačić-placu kao inače zbog radova, ali koncert Jelene Rozge prekinuo je snažan ljetni pljusak, uz grmljavinu i vjetar.

No u tri tjedna događanja između vrijeme je išlo na ruku svima koju su uživali u doista bogatom programom, sjajnim koncertima, odličnim predstavama i zabavnim, kulturnim i sportskim događanjima koji su za sve bili besplatni, a gledališta ispunjena do posljednjeg mjesta.

Publika je gromoglasno pjevala sve tri noći u gradskom Šancu na koncertima Open Air Tribute band festivala kada su nastupali interpretatori legendarnih grupa Guns'n'Roses, Rolling Stones i ABBA-e. Brojni su građani uživali i u predstavama na otvorenom u sklopu 10. izdanja Karlovačkog kazališnog festivala i koncertima jubilarne 10. Flautističke akademije.

Međunarodni festival folklora, koji je ugostio plesače iz Gruzije, Turske, Španjolske, Indonezije, Sjeverne Makedonije i Kraljevske bubnjare iz Burundija, te 4. festival Okusi svijeta, u sklopu kojeg se pripremala i kušala hrana iz gostujućih zemalja, tradicionalno je okupio velik broj posjetitelja gdje god su plesači nastupili. Bilo je još mnogo zanimljivih festivala i događanja zbog kojih su Karlovčani slobodno vrijeme mogli provesti u centru grada, a Dan grada uvijek je i prilika za dodjelu priznanja Karlovčanima koji su svojim zalaganjem i postignućima pridonijeli promociji grada. Tako je Nagradu Grada Karlovca ove godine dobio naš istaknuti slikar, crtač i grafičar Alfred Freddy Krupa, dok su Plaketama nagrađeni Karlovački tamburaški orkestar, Božo Rupčić, ženska seniorska ekipa Odbojkaškog kluba Kelteks, posmrtno Matija Blažević te Suzana Šnajdar, Ivan Kralj, Rotary klub Karlovac, Udruga ratnih veterana i pripadnika gardijske postrojbe Tigrovi, Udruga veterana satnije Rebels i Lidija Maček Stanić.

Zahtjevna godina
Prvi čovjek grada, govoreći na svečanoj sjednici Gradskog vijeća o učinjenom od prošlogodišnjeg rođendana Karlovca, kazao je da su pokretanjem brojnih projekata dokazali da mogu i hoće te da nastavljaju još jače i više kako bi Karlovac bio još kvalitetnije mjesto za život.

– Sve što radimo važno je za naše sugrađane. Zahvaljujem svima na trudu, strpljivosti i trpljenju. Građani uvijek zaslužuju bolje pa, iako je godina iza nas bila zahtjevna, čekaju nas novi izazovi; odgovorne i kreativne odluke. Jedna od njih su porezne izmjene. Jasno je da ćemo ostati bez određenih poreznih prihoda, ali na razini gradske uprave učinit ćemo sve kako bi naši sugrađani za svoj rad dobili i veće plaće. Intenzitet i broj državnih projekata u javnoj infrastrukturi u Karlovcu kakav imamo danas nije bio od Domovinskog rata, a partnerski odnos Grada i Županije zadnjih je godina važan za projektni skok u Karlovcu. Preporučujemo se i ubuduće takvoj podršci i razumijevanju; popis je već spreman. Nastavljamo još jače; prilike koje nam se otvaraju nećemo propustiti! Imamo još neriješenih problema, potrebnih projekata i velikih planova. Već smo pokazali: moguće je – poručio je gradonačelnik Damir Mandić.

Ukupno ostvareni prihodi vinkovačkih tvrtki rasli su za 33,50% u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu te su premašili iznos od 851 milijun eura Intervju s gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem Nova knjižnica bit će kulturno središte grada, a otvaramo i novu tržnicu S obzirom na iznimno velik interes za upis u Dječji vrtić Popovača Grad uređuje alternativni prostor do izgradnje novog vrtića Nastavljaju brojne projekte za razvoj grada Cilj je dobar standard i zadržavanje mladih na području Popovače Premijer Andrej Plenković i gradonačelnik Krešimir Ačkar obišli su radove na poduzetničkom inkubatoru u Podložnici Poduzetnički inkubator u Podložnici vrijedan nešto više od 26 milijuna kuna Vjerujemo da će iz ove zgrade jednom izaći jedan novi Rimac ili Infobip