Izbornik
Naslovnica Županije
Razvoj gospodarstva i poljoprivrede

Osigurano zemljište za gradnju sušionice povrća

UGOVOR o darivanju zemljišta na kojem će se graditi sušionica u virovitičkoj gradskoj upravi potpisali su župan Igor Andrović i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin
Foto: Kristijan Toplak
Ovom sušionicom povrća zaokružujemo poljoprivredni ciklus, od sustava navodnjavanja, proizvodnje korjenastog povrća, sušenja do plasiranja na tržište, kazao je župan Igor Andrović

Virovitičko-podravska županija je korak bliže sušionici povrća. Grad Virovitica je Županiji, kao nositelju projekta, darovao zemljište vrijedno dva milijuna eura za ovaj veliki projekt koji će puno značiti proizvođačima povrća na ovim prostorima. Naime, kada sušionica zaživi, tada će se sušeno povrće za, primjerice Vegetu, proizvoditi u Virovitici.

Ugovor o zemljištu u virovitičkoj su gradskoj upravi potpisali župan Igor Andrović i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Razvoj gospodarstva
– Ovaj projekt je važan jer njime direktno potičemo razvoj gospodarstva, odnosno poljoprivrede. Omogućit će da se naši poljoprivrednici bave visokodohodovnim kulturama. Uz ovaj projekt paralelno istražujemo geotermalne potencijale. Već imamo lokacijsku dozvolu izdanu za geotermalnu bušotinu u vojarni. Planiramo i dalje ići s geotermalnim projektima, kako bismo omogućili da se što više naših poljoprivrednika bavi upravo onim kulturama i proizvodnjom hrane koja će donijeti najveću dobit, a koja će omogućiti i da se zaposle mladi ljudi i ostanu na području našeg grada i županije. Naša Županija i Grad Virovitica maksimalno koriste Europske potencijale koji su nam na raspolaganju, kako bismo uz njihovu pomoć društveno, komunalno i gospodarski preobrazili Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju. Zato je važno da radimo kao tim – naglasio je virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

Projekt sušionice povrća prijavljen je za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalno razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Za njega je odobreno 536.100 eura bespovratnih sredstava, a 94.607 eura je pridodala Virovitičko-podravska županija.

– Kada smo dobili sredstva za izradu dokumentacije, morali smo naći i adekvatno zemljište gdje bi se ta buduća sušionica povrća gradila i zajedničkim usuglašavanjem Grad je ponudio to zemljište u zoni Zapad II. Kao što je poznato, Virovitičko-podravska županija je poljoprivredno orijentirana županija, a proizvodnja i prerada hrane je druga djelatnost ako gledamo po bruto domaće proizvodu u našoj županiji. Poznati smo po proizvodnji korjenastog bilja i povrća, koje bi se u budućnosti sušilo upravo u toj sušionici povrća. Isto tako, poznati smo kao županija koja je lider i u sustavima navodnjavanja. Ovom sušionicom povrća zaokružujemo poljoprivredni ciklus – od sustava navodnjavanja, proizvodnje korjenastog povrća, sušenja do plasiranja na tržište – kazao je župan Igor Andrović.

Virovitičko– podravska županija planira izgradnju sušionice povrća u poduzetničkoj zoni Zapad 2 na zemljištu veličine 103.000 metara četvornih na području grada Virovitice. Kapacitet sušionice povrća ostvarit će se izgradnjom jedne linije za sušenje povrća kapaciteta 410 kilograma po satu sušenog povrća, odnosno oko 4000 kilograma po satu svježeg povrća uz izbor odgovarajuće tehnologije, sezonom dozrijevanja sirovina te procijenjenim potrebama tržišta. U pogonu vrijednom oko 25,000.000 eura moći će se sušiti gotovo sve vrste povrća te potom koristiti u osušenom stanju (mrkva, češnjak, luk, korijen celera i peršina, poriluk, hren, cikla…), on će povezivati velik broj kooperanata, a otvorit će se i nova radna mjesta. Sama sušionica bit će energetski neovisna uz fotonaponsku elektranu. Planiran je i sustav za prikupljanje kišnice s krovova građevina predviđenih na postrojenju za sušenje povrća, koja bi se koristila za grubo pranje povrća prije ulaska u pogon za pripremu povrća za sušenje. Kišnica bi se skupljala u podzemnom spremniku, a koristila bi se i u sanitarnom sustavu. Time bi se znatno smanjila potrošnja vode iz vodoopskrbnog sustava, što bi posredno dovelo do smanjenja pogonskih troškova sušionice povrća.

Sušeno povrće koristi se u prehrambenoj i mesnoj industriji, kao i za proizvodnju konzervirane hrane, gotovih jela, juha, umaka, mesnih prerađevina, dodacima jelima...

Potpore poljoprivrednicima
Sušionica povrća osmi je zajednički projekt Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije. Dosad su, zajedničkim snagama Grada i Županije, izgrađeni Drvni centar kompetencija, Poduzetnički inkubator u Virovitici, Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, Tehnološko-inovacijski centar, multifunkcionalna hala Viroexpo, kao i Centar za pametnu poljoprivredu za koji je izdana građevinska dozvola.

Inače, u sklopu ulaganju u poljoprivredu, Virovitičko-podravska županija je vrijednim poljoprivrednicima sa svog područja isplatila oko 400.000 eura bespovratnih sredstava kroz razne programe potpora od 2019. do danas, izuzev 2022. godinu. Ove godine su 82 korisnika dobila 95.932 eura. Županija je prvotno namijenila 66.000 eura, ali zbog povećanog broja prijava, iznos bespovratnih potpora za poljoprivrednika povećala je za trećinu. To su namjenska sredstva, što znači da su poljoprivrednici mogli dobiti od 250 eura do 5000 eura.

Projekt Camino Dubrovnik – Međugorje odnosi se na Put sv. Jakova od Dubrovnika do Međugorja u dužini od oko 147 kilometara Predstavljena nova pješačko turističko-hodočasnička staza i potpisan sporazum o pristupanju projektu Turistička staza Camino Dubrovnik – Međugorje ZAŽELI je jedan od najvažnijih projekata za društvo u kojem postoji velika potreba za pomoći starijim i nemoćnim osobama. Na listi čekanja trenutačno je njih 200-tinjak, istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak Krasna prilika i sjajan projekt "Zaželi – Bjelovar" – 31 žena brinula se o 186 starijih i nemoćnih HITNI bolnički prijem otvorio je premijer Plenković, a domaćin događanja bio je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović 2700 kvadrata suvremeno opremljenog dijela bolnice Otvoren Objedinjeni hitni bolnički prijem u splitskoj bolnici