Izbornik
Naslovnica Županije
Val ulaganja, osim u obrazovanju, zdravstvu, kulturi te turizmu, i u prometnoj infrastrukturi

Predstavljeni projekti vrijedni pet milijuna eura

ŽUPANIJA je u vrhu izgrađenosti prometne infrastrukture i zbog povezanosti ŽUC-a s jedinicama lokalne samouprave
Foto: Međimurska županija

Predstavljeni su projekti Županijske uprave za ceste Međimurske županije ukupne vrijednosti 4,926.752 eura, financirani iz proračuna ŽUC-a, Fonda solidarnosti Europske unije ili sufinanciranim iz jedinica lokalne samouprave. Župan Matija Posavec ističe da je veliki investicijski zamah, osim u obrazovanju, zdravstvu, kulturi i turizmu, vidljiv i u prometnoj infrastrukturi.

– Danas govorimo o prometnoj infrastrukturi, o projektima našeg ŽUC-a, u čijoj ingerenciji su 462 kilometra županijskih cesta na ovom području. Na uvjete održavanja prometnica utječe i njihova opterećenost, a poznato je da je Međimurje najgušće naseljen dio Hrvatske te je samo tijekom zadnjih pet godina evidentirano povećanje broja vozila za 15 posto pa te smo s 50.000 došli na 60.000 registriranih vozila. U korelaciji s brojem stanovnika i brojem kućanstava u prosjeku svako kućanstvo u Međimurju ima dva osobna automobila, odnosno 60 posto stanovnika od ukupnog broja posjeduje osobno vozilo. Putem Fonda solidarnosti Europske unije otvorili smo 13 investicija u 11 projekata, čime smo privukli gotovo dva milijuna eura, što je gotovo polovica proračuna ŽUC-a – rekao je župan. Sanacije su, dodao je, provedene u svakom kutku Međimurja. Župan je pohvalio suradnju ŽUC-a i jedinica lokalne samouprave.

Ravnateljica Đurđica Hamer govorila je o investicijama ŽUC-a, ponosna zbog učinkovitosti kojom je proračun ŽUC-a podignut na sedam milijuna eura. Prema podacima resornog Ministarstva, Međimurska županija u samom je vrhu izgrađenosti prometne infrastrukture, a tajna uspješnosti je u povezanosti ŽUC-a s jedinicama lokalne samouprave, usredotočenosti na zajednički cilj te podršci Međimurske županije u ostvarivanju vizije prometne razvijenosti našega kraja.

– Pripremili smo 25 novih projekata izgradnje pješačkih i biciklističkih staza, sanacije opasnih prometnih točaka, uz što ne zapostavljamo redovito održavanje cesta, u koje godišnje ulažemo oko 2,5 milijuna eura – rekla je Hamer.

NA SVEČANOJ sjednici dodijeljena su javna priznanja Zagrebačke županije i zahvalnice predsjednice Županijske skupštine i župana Zagrebačke županije Sjajni gospodarski pokazatelji Poduzetnici Zagrebačke županije lani su bili drugi po uspješnosti Stipendije u VPŽ-u Deficitarna zanimanja Županija daje novih 26 stipendija Premijer Andrej Plenkovic sa suradnicima nazočio je završnoj konferenciji i svečanom otvaranju studentskog doma Palacin Smještaj i prehrana na istoj lokaciji Burić: Otvaranjem doma Šibenik je ojačao poziciju visokog učilišta