Izbornik
Naslovnica Gradovi
Smještaj i prehrana na istoj lokaciji

Burić: Otvaranjem doma Šibenik je ojačao poziciju visokog učilišta

Premijer Andrej Plenkovic sa suradnicima nazočio je završnoj konferenciji i svečanom otvaranju studentskog doma Palacin
1/3
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Otvoren je suvremeno opremljeni Studentski dom Palacin, kapaciteta 332 ležaja. Cijena smještaja je 100 eura mjesečno. U Šibeniku trenutačno studira oko tisuću studenata. Pokaznu kartu plaćaju 10 eura mjesečno

Otvaranje Studentskog doma Palacin s 332 ležaja povod je za razgovor sa šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem o visokom školstvu koje se u Šibeniku snažno razvija.

Studij sestrinstva
– Otvorili smo i stavili u funkciju studentski dom, a ja bih se vratio na početak. Naši postulati, kameni temeljci u razvoju grada imaju tri smjera. Prvi i osnovni je gospodarstvo. Za razliku od brojnih gradova na jadranskoj obali Šibenik ima više od 47% proračunskih prihoda od gospodarstva. Drugi smjer razvoja je turizam, koji posebno ističem, iako je dio gospodarstva, jer je to sjajna priča kojom pokazujete i domicilnom stanovništvu i svima sa strane sve čime se možete podičiti. U sklopu razvoja turizma dobili smo znatna sredstva od Europe, obnovili smo jedinstveni fortifikacijski sustav Grada Šibenika, sve tri tvrđave. Naravno, treći dio je razvoj visokog obrazovanja. Na žalost, Šibenik prije desetak godina nije imao visoko obrazovanje vrijedno spomena, sve je bilo u začecima. Tada počinje razvoj Veleučilišta, odnosno politehničkih znanosti i počinje razvoj određenih studijskih programa. Danas u Šibeniku imate oko tisuću studenata – zadovoljan je Burić. Najavljuje kako od jeseni počinje novi studij, studij sestrinstva, što je osobito važno zbog velikih planova vezanih za Opću bolnicu Šibenik. Naime, intenzivno se radi na projektu gradnje nove bolnice koja će rasteretiti splitski KBC.

– Kroz Studentski centar snažno jačamo logistiku, odnosno infrastrukturu svakog visokog učilišta, u čemu je on bio presudan. Imali smo mali dom na Šubićevcu, kapaciteta 80-ak mjesta, a dobivanjem sredstava i angažmanom Veleučilišta koje preuzima izgradnju Studentskog doma Palacin, uz nacionalnu komponentu, danas imamo prekrasan dom koji studentima pruža vrhunske uvjete smještaja i boravka. Važno je napomenuti kako je politika Grada i Veleučilišta bila zaštititi cijenu smještaja za studente od stotinjak eura mjesečno, kao što je bila i u znatno lošijem objektu koji smo napustili. Želimo privući studente u Šibenik i uvjetima koje im pružamo – ističe Burić i dodaje da je cijena gradskog prijevoza za studente 10 eura mjesečno, a studentske stipendije su na razini 130-140 eura mjesečno.

– Studenti slabijeg imovinskog stanja mogu stipendijom financirati vrlo kvalitetan smještaj, bez ucjenjivanja privatnih iznajmljivača, a treba napomenuti kako je tu velika kuhinja pa imaju i prehranu na istoj lokaciji. Dom ima sve moderne priključke, Šibenik je ojačao poziciju visokog učilišta, a to je naš smjer – naglašava Burić. Dodaje kako su nekoliko dana prije otvaranja doma na Palacinu imali svečanu sjednicu Zbora dekana veleučilišta i ciljanu tematsku konferenciji o ulozi Veleučilišta u Šibeniku. Dodaje kako se položaj veleučilišta u državi stabilizirao, riješene su ključne dileme vezane za status završenih studenata koji su praktički izjednačeni s onima koji završe sveučilišta.

– S tom ćemo politikom nastaviti, u jugoistočnoj zoni grada, koja je nekad bila vojne namjene, a sada ih je hrvatska država proglasila neperspektivnim i te vojarne stoje napuštene. Na jednoj takvoj lokaciji napravljen je Palacin, a nedaleko od njega, praktički u kontinuitetu već smo realizirali projekt Trokut na 2200 četvornih metara inkubatora za IT tehnologije, digitalne nomade i freelancere. Imamo i Studij računarstva, a preko puta je Studij obnovljivih izvora energije, dislocirani studij Sveučilišta u Zagrebu – priča Burić.

Studij na engleskom jeziku
Blizu Palacina nalazi se napuštena vojarna Ante Jonić gdje će se razvijati Studentski kampus u Šibeniku osmišljavanjem dodatnih studijskih programa na tom području.

– Snažno idemo na međunarodnu scenu, ideja je osnivanje studija na engleskom jeziku za što imamo spreman prostor. Kada sve povežemo, imamo jedinstven studentski kampus. Od Grada koji je prije 10 godina tek u začecima imao visoko obrazovanje, danas to postaje snažan segment s vrlo dobro organiziranom skrbi o studentima, s prostorima koji su izvrsno opremljeni i pružaju sjajne uvjete i za boravak i za studiranje. Uz investiciju u Studentski dom, znatna sredstva uložena su u dogradnju Veleučilišta.

ODLUKA o komunalnom redu štiti grad od svih koji ga uništavaju, a dodatno je zaštićeno drveće, mlada stabla i sidreni kolci oko njih Zabranjeno naslanjanje i vezanje bicikala, romobila, motora, kolica i sličnoga za drveće Strože kazne za parkiranje na zelenoj površini, ali i za neodržavanje pročelja zgrade ŽUPANIJA je iznjedrila prepoznatljive natjecatelje, neki su godinama bili na tronu Mladi orači pokazali kako se lijepo može preorati parcela "Oračkim vještinama podučio me je pokojni dida. Ponosan sam na to" VELIKIM ciklusom energetske obnove zgrada u javnom sektoru na energentima je ušteđeno oko 37 milijuna kuna, a nakon prvog ciklusa počinje drugi ciklus ulaganja u zdravstveni sustav Energetska obnova bolnice Završen najveći ciklus ulaganja u zdravstveni sustav