Izbornik
Naslovnica Gradovi
Zabranjeno naslanjanje i vezanje bicikala, romobila, motora, kolica i sličnoga za drveće

Strože kazne za parkiranje na zelenoj površini, ali i za neodržavanje pročelja zgrade

ODLUKA o komunalnom redu štiti grad od svih koji ga uništavaju, a dodatno je zaštićeno drveće, mlada stabla i sidreni kolci oko njih
1/3
Foto: Grad Osijek
Osijek na jesen dobiva "pauk" službu, vraća se nakon pet godina, a nova Odluku o komunalnom redu već je stupila na snagu

Nakon pet godina "pauk" se vraća u Osijek. Umjesto dosadašnje prakse s privatnim koncesionarima, koja se pokazala neučinkovitom, djelatnost ove službe obavljat će gradska komunalna tvrtka UNIKOM koja je već krenula u organizaciju i osiguranje ljudskih i materijalnih kapaciteta. Tako su vozilo, lisice za blokadu vozila, informatička oprema i softverska platforma u procesu nabave.

Nakon što se ustroji služba, nabavi vozilo za odvoz i osigura deponij za smještanje, zatražit će se potrebna suglasnost MUP-a. "Pauk" služba počet će s radom od jeseni ove godine.

Niz novina
– Očekujemo da će "pauk" povećati razinu komunalnoga reda u gradu Osijeku, kojemu svi težimo. Nedopustivo je za grad veličine Osijeka da, primjerice, vozilo hitne pomoći ili javnoga prijevoza ne može satima proći zbog nesavjesnoga vozača – istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić. Dodao je kako je komunalna uređenost Osijeka jedan je od prioriteta koji si je zacrtao po preuzimanju odgovornosti za vođenje grada.

Na zadnjoj sjednici Gradskoga vijeća održanoj 5. srpnja usvojena je i nova Odluka o komunalnom redu.

– Nova Odluka o komunalnom redu donosi niz novina kojima ćemo podići razinu komunalnoga reda na našim javnim i zelenim površinama, ali i na pročeljima zgrada, kao i ugostiteljskim terasama. Tako je, primjerice, jedna od važnijih novina zabrana postavljanja natpisa, reklama i reklamnih panoa na središnjem gradskom trgu te u povijesnoj jezgri Tvrđi – rekao je gradonačelnik Radić.

Ovom Odlukom definirat će se izgled nadstrešnica, kao i terasa za pružanje ugostiteljskih usluga, i način kako ih uklopiti u prostor kako bismo imali ljepše vizure grada. Također će se posebnim pravilnikom definirati uvjeti, izgled i način postavljanja tendi, klimatizacijskih uređaja, dimovodnih instalacija, zajedničkih antenskih sustava na zgradama i drugim građevinama na dijelu koji je vidljiv s površina javne namjene. Uvodi se i odredba kojom zabranjujemo javno vrijeđanje drugih putem plakata oglasa i drugih sličnih objava.

Dodatno zaštićeno drveće
Ovom Odlukom dodatno je zaštićeno drveće, mlada stabla i sidreni kolci oko njih od uništavanja. Na površinama javne namjene zabranjeno je naslanjanje i vezanje bicikala, romobila, motora, prikolica, kolica i sličnoga za drveće, grmlje, sidrene kolce te komunalnu i urbanu opremu.

Ovom se Odlukom provodi i usklađenje novčanih kazni sa Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj te Prekršajnim zakonom kojim su i dane ovlasti jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave propisivanja prekršajno pravnih sankcija.

Najčešći komunalni prekršaji, poput parkiranja na zelenoj površini ili neodržavanje pročelja zgrade strože će se kažnjavati.

Detaljno se uređuje postupak izgradnje kolnih prilaza kako se ne bi događalo da se kolni prilazi grade ispred objekata koji, primjerice, uopće nemaju ulaz za automobil (haustor).

Skraćuje se rok za uklanjanje vozila ili dijelova vozila koji se ne upotrebljavaju u prometu zbog dotrajalosti, i to s dosadašnjih sedam na tri dana. Vozilo ili dijelove vozila koji se ne upotrebljavaju u prometu zbog dotrajalosti, oštećenja, bez registarskih pločica, neregistrirani su i slično, a ostavljeni su na površini javne namjene, vlasnik je dužan ukloniti u roku od tri dana od dana ostavljanja vidno istaknutog upozorenja na vozilu ili dijelu vozila od strane komunalnog redara.

Jasno je propisana obveza kada i tko je dužan ukloniti natpis i reklamu. – Natpisi i reklame na poslovnim i stambenim prostorima vlasnici ili korisnici poslovnih i stambenih prostora dužni su ukloniti u roku od osam dana nakon prestanka obavljanja djelatnosti, dok su vlasnici stambenih prostora iste natpise i reklame koji su postavljeni na njihovim objektima dužni ukloniti u roku od osam dana od dana isteka ugovora o zakupu, najmu ili drugog pravnog osnova na temelju kojega su postavljene na predmetne objekte – pojašnjavaju u Gradskoj upravi.

Nadalje, u slučaju prestanka obavljanja poslovne ili druge djelatnosti, izlozi okrenuti prema površini javne namjene moraju se prekriti neprozirnim materijalom te onemogućiti uvid u unutrašnjost prostora. Nova Odluka o komunalnom redu stupila je na snagu 18. srpnja.

ŽUPANIJA je iznjedrila prepoznatljive natjecatelje, neki su godinama bili na tronu Mladi orači pokazali kako se lijepo može preorati parcela "Oračkim vještinama podučio me je pokojni dida. Ponosan sam na to" UGOVOR o darivanju zemljišta na kojem će se graditi sušionica u virovitičkoj gradskoj upravi potpisali su župan Igor Andrović i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin Razvoj gospodarstva i poljoprivrede Osigurano zemljište za gradnju sušionice povrća Nakon što trkač završi krug, preostalo vrijeme unutar sata koristi se za pripremu za sljedeći Održan 3. Nexe Croatia Backyard Ultra 32 puta pretrčao 6706 metara: Mislio sam odustati