Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Potpisan ugovor za vrijedan projekt

Dograđuje se luka Mrtvaška koja će povezati Mali Lošinj sa susjednim otocima

1/4
Foto: Grad Mali Lošinj
Realizacijom ovoga projekta stvorit će se preduvjeti za pomorsku povezanost Malog Lošinja i Dalmacije sa svim susjednim otocima, posebice Rabom i Pagom

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj Filip Balija u nazočnosti ministra turizma Garija Cappellija, zamjenice župana Primorsko-goranske županije Marine Medarić i gradonačelnice Ane Kučić potpisali su ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava za dogradnju luke Mrtvaška u Malom Lošinju.

Sustav odvodnje će se proširiti, a stopa priključenosti povećati s 52 na 90 posto

Vrijednost 81,5 milijuna kn

– Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 81,5 milijuna kuna, uz sufinanciranje iz Kohezijskog fonda u iznosu od 69 milijuna kuna, dok će ostatak od 12,2 milijuna kuna biti financiran iz državnog proračuna. Ovo je samo jedan od projekata u sklopu velikog investicijskog ciklusa koji Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture provodi s ciljem prometnog povezivanja hrvatskih otoka, njihova gospodarskog razvoja, kao i zbog zadržavanja lokalnog stanovništva – izjavio je ministar Butković.

Foto: Grad Mali Lošinj

Realizacijom ovoga projekta stvorit će se preduvjeti za pomorsku povezanost Malog Lošinja i Dalmacije sa svim susjednim otocima, posebice Rabom i Pagom, te će se omogućiti bolja zaštita privezanih plovila, što će pozitivno utjecati na razinu sigurnosti pomorskog prometa u luci, ali i na području lošinjskog arhipelaga. Gradnjom dvije trajektne rampe i nove prometno-operativne površine povećat će se ukupni kapacitet pomorskog prometa u luci te osigurati veća brzina pristanka i odlaska brodova prema kopnu i susjednim otocima.

Cikloturizam razvoj kontinentalnog turizma Ministarstvo turizma osiguralo 278.000 kuna za cikloturistička odmorišta

– O tome koliko je ta luka važna ne moramo previše govoriti jer kvaliteta života stanovnika na otocima ovisi ponajprije o prometnoj povezanosti. Stoga mi je posebno drago da smo obišli i Zračnu luku Lošinj koja je ovih dana dobila građevinsku dozvolu. Uskoro počinju i nedavno potpisani radovi na aglomeracijama u sklopu kojih će se završiti gradnja posljednje dionice državne ceste D100 Osor – Nerezine. Posljednjih godina puno smo ulagali u sanaciju ili gradnju pristana na našim otocima pa je tako prije nekoliko godina saniran pristan na Iloviku, nakon toga na Susku i na Malim Srakanama, uskoro kreću i Unije, a sada i Mrtvaška. Zaista možemo biti zadovoljni suradnjom koju ostvarujemo s Vladom Republike Hrvatske, svim nadležnim ministarstvima te s Primorsko-goranskom županijom i Županijskom Lučkom upravom. Međutim, nema luke bez ceste pa je stoga Grad izdvojio sredstva i izradio projektnu dokumentaciju sve do idejnog projekta i lokacijske dozvole te smo dali prijedlog nadležnom ministarstvu za prekategorizaciju istoimene dionice u državnu prometnicu – kazala je pri potpisivanju ugovora gradonačelnica Ana Kučić.

Foto: Grad Mali Lošinj

I ministar Gari Cappelli osvrnuo se na važnost ovog projekta koji će pridonijeti kvaliteti života lokalnog stanovništva, ali i razvoju turizma.

GOSPODARSTVO Potpisana dva nova ugovora u Poduzetničkoj zoni Ogulina

Za bolji život otočana

– Vlada premijera Andreja Plenkovića istaknula je ravnomjeran razvoj kao jedan od svojih prioriteta, a da se takva politika ostvaruje, dokaz su i brojni projekti koji se odnose na život otočana. Samo unatrag mjesec dana na području Primorsko-goranske županije potpisani su projekti vrijedni više stotina milijuna kuna. Tako smo u povodu proslave Dana Grada za Mali Lošinj kao Vlada osigurali projekte vrijedne gotovo 500 milijuna kuna za aglomeraciju, turističku infrastrukturu i studiju održivosti. Nakon 15 godina jučer je konačno dobivena i građevinska dozvola za proširenje Zračne Luke Mali Lošinj koja će doprinijeti boljoj povezanosti otoka s kopnom i drugim destinacijama važnim za širenje turističke potražnje na veći broj dana u godini. I ovaj vrijedan projekt dogradnje luke Mrtvaška jednako će biti u funkciji boljeg života otočana, a svi ti projekti imaju zajednički nazivnik: doprinos razvoju i otvaranje novih radnih mjesta čime se pozitivno utječe i na demografiju – kazao je ministar turizma Gari Cappelli.