Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska

Sustav odvodnje će se proširiti, a stopa priključenosti povećati s 52 na 90 posto

Foto: pozega.hr
Gradnja aglomeracije Pleternica trebala bi početi najkasnije 35 dana nakon potpisivanja ugovora, a rok za završetak je dvije godine

U Pleternici je potpisan ugovor o radovima na rekonstrukciji i proširenju sustava odvodnje u okviru projekta “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica”. Riječ je o ugovoru vrijednom 134,6 milijuna kuna kojim će se proširiti postojeći sustav odvodnje aglomeracija Pleternica, a stopa priključenosti stanovništva povećat će se s dosadašnjih 52 na 90 posto, odnosno za dodatnih 4696 stanovnika. Osim toga, omogućit će se adekvatno pročišćavanje otpadnih voda te povećati broj stanovnika koji koriste poboljšani sustav pročišćavanja otpadnih voda.

Infrastrukturni projekti Potpisan ugovor o uređenju dijela Zvonimirove ulice

– Aglomeracija Pleternica jedna je od 46 aglomeracija u različitim fazama realizacije, a u sljedećem razdoblju očekujemo ih još 15. Riječ je o doista važnom infrastrukturnom projektu za cijelu Hrvatsku – rekao je pri potpisivanju ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Korisnik projekta, čiji se dovršetak očekuje tijekom 2022., je Tekija d.d. Požega, a izvođač radova zajednica gospodarskih subjekata Presoflex gradnja d.o.o., Požega i Riko d.o.o., Ljubljana. Projekt uključuje rekonstrukciju i dogradnju postojećeg sustava odvodnje u Pleternici, Jakšiću, Dervišagi i Vidovcima te proširenje sustava prikupljanja i odvodnje na ostala naselja aglomeracije: Frkljevci, Kadanovci, Gradac, Vesela, Blacko, Viškovci, Srednje Selo, Kuzmica, Bresnica, Sulkovci, Bzenica, Trapari i Novoselci.

– Projekt se financira iz sredstava Europske unije u visini od 70 posto, s po 13 posto sudjeluju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode, a preostalih 4 posto osiguravaju gradovi Pleternica i Požega te Općina Jakšić – istaknula je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

aglomeracija projekt od 135 milijuna kn Radovi na aglomeraciji Pleternica

Gradnja aglomeracije Pleternica trebala bi početi najkasnije 35 dana nakon potpisivanja ugovora a rok za završetak je dvije godine.

Inače, ugovor su potpisali u ime Tekije direktor Ante Kolić i u ime Zajednice izvođača Ino Galić.

U okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.–2020., iz kojeg se sufinancira i projekt aglomeracije Pleternica, do sada je odobreno ukupno 46 projekata ukupne vrijednosti 19 milijardi kuna, od čega sufinanciranje iz EU iznosi 10,7 milijardi kuna.