Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Omogućiti lokalnom stanovništvu život dostojan 21. stoljeća

Županija i Općina brojnim projektima žele razviti i revitalizirati čaglinski kraj i zaustaviti iseljavanje

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Županijska uprava za ceste Požeško-slavonske županije samo ove godine planira uložiti oko pet milijuna kuna u bolju prometnu povezanost te gradnju pješačkih staza

Općina Čaglin najistočnija je općina Požeško–slavonske županije, a brdovit krajolik uglavnom potiče stanovništvo na odlazak u naselja s povoljnijim uvjetima življenja. Brojni su projekti Općine i Županije kojima se pomaže razvoju općine i zadržavanju stanovništva u tim krajevima.

Županijska uprava za ceste Požeško–slavonske županije samo ove godine planira uložiti oko 5 milijuna kuna u bolju prometnu
povezanost te gradnju pješačkih staza. Tako se između Čaglina i Ljeskovice provodi rekonstrukcija kolnika, a u Jurkovcu modernizacija kolnika dok se u Čaglinu gradi i pješačka staza.

Kvalitetnije zdravstvo

– Čaglin je rijetko naseljeno područje. Razlozi zaostajanja su prometna izoliranost, fiskalni kapaciteti, a isto tako i struktura gospodarstva kojim se bavi tamošnje stanovništvo. Svako ulaganje na području općine omogućava i opstanak stanovništva, jer stanovnici zaslužuju uvjete 21. stoljeća. Tamo su prisutni brojni problemi i zato tim ulaganjima želimo ujednačiti standard življenja, kako u naseljima na području općine Čaglin, tako i na području drugih općina u županiji – kaže županica Antonija Jozić.

Općina se prijavila i na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te time osigurala sredstva od 200 tisuća
kuna za rekonstrukciju javne rasvjete i zamjenu starih novim LED lampama u osam naselja Općine Čaglin.

Kako je jedan od osnovnih preduvjeta boljeg življenja i kvalitetna zdravstvena zaštita, tako je u Čaglinu završena gradnja nove zgrade Doma zdravlja, dok još treba urediti okoliš, a vrijednost projekta je oko 3,5 milijuna kuna. Požeško–slavonska županija je financijski sudjelovala u ovome projektu s oko 300 tisuća kuna godišnje u prethodne tri godine, dok je Dom zdravlja Požeško-slavonske županije financirao navedeni projekt već kroz nekoliko godina te je utrošeno više od pola milijuna kuna.

– Novi dom zdravlja sada je suvremena, lijepa zgrada u kojoj će se ljudi koji dolaze na liječenje ugodno osjećati i u kojoj će liječnici moći raditi u uvjetima kakve zaslužuju. Što se tiče ostalih projekata vezanih za infrastrukturu, to su kontinuirana ulaganja koja su nužna. Ide se u smjeru ravnomjernog razvoja cijele županije, s tim da trebaju biti pojačana ulaganja na području općine Čaglin koja donekle zaostaje za ostalim općinama na području Požeško-slavonske županije – ističe županica.

Radi privlačenja turista, ali i upoznavanja  posjetitelja s vrijednostima i posebnostima, očuvanja i zaštite prirode te u svrhu odmora u prirodi radi se na uređenju i gradnji poučne šetnice oko Sovskog jezera, jedinstvenog primjera prirodnog jezera u brdsko-brežuljkastom području kontinentalne Hrvatske koje je smješteno u ovoj najistočnijoj općini. Šetnica će biti duga oko 600 metara, s dva mola i odmorištima.

Turistička ponuda

Uz Sovsko jezero veže se i projekt kampa te uređenja okoliša i dječjeg igrališta kao i promatračnice. Radove na šetnici obišla je
i županica Antonija Jozić, koja je istaknula da se nada da će Sovsko jezero postati nezaobilazna točka u turističkoj ponudi županije.

– Što se tiče ulaganja u turizam, Sovsko jezero predstavlja ostatak nekadašnjeg Panonskog mora. Samo na temelju toga može se ispričati jedna lijepa turistička priča, priča koja će privući posjetitelje u taj kraj koji ima očuvan okoliš i bioraznolikost – zaključila je županica Jozić.